Trump avviser dødstall fra Puerto Rico

– 3000 mennesker døde ikke i orkanene som traff Puerto Rico. Dette er noe Demokratene gjør for å sette meg i dårlig lys, skriver USAs president på Twitter. Flere reagerer kraftig på Trumps påstand.

Orkanen Maria, Puerto Rico

Puerto Rico er et selvstyrt territorium som tilhører USA. Nå har myndighetene der søkt Washington om 139 milliarder dollar til gjenoppbygging.

Foto: Alvin Baez / Reuters

Donald Trump viser til at det var registrert mellom 6 og 18 døde da han reiste fra øya, etter at orkanen hadde herjet der i september i fjor. Trump sier tallene ble høynet lenge etterpå. Og det stemmer.

Laster Twitter-innhold

I månedene etter at Maria hadde feid over Puerto Rico, var det mye uenighet om dødstallet. I august ga guvernør Ricky Rosselló ordre om at det offisielle tallet heretter skulle være 2.975.

– Selv om det er et anslag, er det vitenskapelig basert, sa Rossello.

Høyere dødstall i månedene etter orkanen

Tallet er basert på en uavhengig gransking fra George Washington University. De første tallene viste at 64 personer døde som en direkte årsak av orkanen, melder BBC. Men forskerne så også på dødsårsaker i løpet av de seks månedene som fulgte. Da ble registrert at mennesker døde som en direkte følge av strømmangel, skitten vann og dårlig helsehjelp.

Dermed fant de ut at antall dødsfall var 22 prosent høyere enn i samme periode i et gjennomsnittlig år, uten en dødbringende orkan.

En annen studie fra Harvard University tidligere i år anslo at rundt 4.600 mennesker ble registrert døde i de tre månedene etter uværet.

En rekke republikanere sier Trump imot

Flere reagerer kraftig på Trumps påstand på Twitter.

– Trump er så forfengelig at han tror det handler om ham. NEI, DET GJØR DET IKKE, tvitrer San Juans ordfører Carmen Yulín Cruz, en demokrat som ofte kritiserer Trump.

Laster Twitter-innhold

– Puerto Ricos ofre og det puertoricanske folk fortjener ikke at det blir stilt spørsmål ved deres lidelser, sier Puerto Ricos guvernør Ricky Rosselló.

Trump blir også motsagt av en rekke republikanere. Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, sier at dødstall ikke «får folk til å se ille ut» og legger til at han ikke har noen grunn til å betvile det offisielle dødstallet.

Guvernør i Florida, Rick Scott, sier at han har sett ødeleggelsene med egne øyne og er derfor helt uenig med Trump. Titalls tusen puertoricanere har flyttet til Florida som følge av orkanen, som forårsaket skader for rundt 750 milliarder kroner.

Trump har tidligere skrytt av innsatsen for å hjelpe puertoricanerne etter orkanen, men fikk kraftig kritikk for det.

SISTE NYTT

Siste nytt