Hopp til innhold

Trump avlyser London-besøk

President Donald Trump sier han avlyser det planlagte besøket til London neste måned.

USAs president Donald Trump

Den amerikanske presidenten varslet på Twitter at han avlyser statsbesøket til Storbritannia.

Foto: Saul Loeb / AFP

Trump skulle etter planen reise til Storbritannia neste måned for å åpne USAs nye ambassade i London.

– Grunnen til at jeg avlyser turen min til London er at jeg ikke er en stor fan av at Obama-administrasjonen har solgt kanskje den best plasserte og fineste ambassaden i London for småpenger bare for å bygge en ny en på et sted langt unna for 1,2 milliarder dollar. Dårlig avtale. Ønsket at jeg skulle klippe snor Nei, skriver Trump på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Avisen The Guardian skriver, med henvisning til regjeringskilder, at Trump ikke vil reise til London av frykt for å bli møtt med masseprotester, mens Daily Mail skriver at Trump avlyser fordi han er redd for å ikke bli tatt godt imot.

Besøket har blitt utsatt to ganger, først fra juni til oktober i fjor, og deretter til februar i år. I desember kom signalene om det kunne bli forskjøvet ytterligere.

En talsmann for den britiske regjeringen sier i dag at den amerikanske presidenten har akseptert invitasjonen, men at dato foreløpig ikke er bekreftet. Videre heter det at «åpningen av den nye amerikanske ambassaden er et internt anliggende for USA».

Selv om Trump gir sin forgjenger Barack Obama skylden for salget av den gamle amerikanske ambassaden og byggingen av den nye, ble dette besluttet i 2008, under president George W. Bush, altså Obamas forgjenger.

Trump og May

Den britiske statsministeren Theresa May og USAs president har truffet hverandre flere ganger, men forholdet har surnet etter at May har kritisert flere av Trumps utbrudd på Twitter.

Foto: Luca Bruno / AP

Omstridt besøk

Det var statsminister Theresa May som i fjor inviterte Trump til statsbesøk til Storbritannia. Men mange aktivister har varslet at de vil demonstrere mot besøket, mens flere folkevalgte politikere ville gjøre det de kunne for å nekte presidenten å tale i Parlamentet.

Den britiske statsministeren måtte tåle kritikk for at regjeringen inviterte Trump på statsbesøk og ikke bare et vanlig arbeidsbesøk, rett etter presidentinnsettelsen i januar i fjor.

Det vanlige er at presidenter ikke inviteres til fullt statsbesøk, som innebærer audiens og gallamiddag hos dronningen, før man har sittet en god stund. Trump selv skal ha ytret et ønske om et møte med dronningen.

Mange så derfor statsbesøk-invitasjonen og tilfredsstillelse av Trumps ønske som en del av Brexit-strategien, hvor Storbritannia trenger nye politiske bestevenner, ikke minst handelsmessig.

May er en av dem som har truffet den amerikanske presidenten oftest, av utenlandske politiske ledere. Men forholdet har kjølnet noe, etter at May offentlig har tatt til motmæle mot Trumps tvitring om og beskrivelser av ulike britiske forhold.

Trump har ved ulike anledninger kritisert Londons ordfører Sadiq Khan, blant annet i forbindelse med terrorangrep i London, hvor flere ble drept. Khan har flere ganger bedt May avlyse Trump-besøket.

Ville bli pinlig

Mange briter har ment at det ville være pinlig for dronning Elizabeth å måtte ta imot Trump på Buckingham Palace, og besøket ble i høst skalert ned til å bli et besøk uten dronningaudiens.

Både Guardian og Daily Mail skriver nå at det blir utenriksminister Rex Tillerson som kommer til London for å foreta den offisielle åpningen av USAs nye ambassade.

USAs nye ambassade i London

USAs nye ambassade i London som presidenten skulle ha åpnet. Det var Bush-administrasjonen som bestemte at USA trengte en ny ambassade i London, for å styrke sikkerheten blant annet. Det nye komplekset ligger i Nine Elms, et industriområde mellom Vauxhall og Battersea. Den gamle lå i Grosvenor Square i Mayfair, sentralt i London.

Foto: Pool New / Reuters