Stygg debatt med Trump i hovedrollen

WASHINGTON (NRK): Donald Trump forsøkte å knuse Jeb Bush ved å angripe hans mer berømte presidentbror. Men selv om mye handlet om Trump i nattens republikanske debatt, endte han som en av taperne.

Langet ut mot hverandre under lørdagens TV-debatt

ORDKRIG: Jeb Bush og Donald Trump langet ut mot hverandre under lørdagens TV-debatt i Greenville, South Carolina.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters/NTB Scanpix

– Tvillingtårnene raste sammen mens broren din var president, husker du ikke det?

Donald Trump brukte nok en debatt til å angripe Jeb Bush som på mandag får hjelp av sin omstridte storebror til å drive valgkamp i Sør-Carolina.

De gjentatte angrepene fra Trump i natt fikk imidlertid publikum til å pipe ham ut og Jeb Bush til å ta hele familien sin i forsvar på en måte som styrket ham som presidentkandidat.

– Jeg er bare så drittlei av at du angriper familien min, sa Bush kontrollert og anklaget Donald Trump for å hente inspirasjon til sin utenrikspolitikk fra realityshowet på TV.

Opphetet debatt

Debatten i natt ble den styggeste så langt. Bare seks republikanske kandidater er igjen, og Trump leder på målingene foran valget i Sør-Carolina neste søndag.

I natt virket han imidlertid sintere enn før, og det ble også tydeligere enn i tidligere debatter at den politiske plattformen hans mangler substans, ikke minst i utenrikspolitikken.

Bare timer før kandidatene gikk på scenen kom nyheten om den mest konservative av dommerne i høyesterett Antonin Scalia er død.

79 år gamle Scalia døde av naturlige årsaker, men nyheten slo likevel ned som en bombe i den opphetede valgkampen her.

Donald Trump

KRASS KRITIKK: Forretningsmannen Donald Trump kom med krass kritikk mot Jeb Bushs bror, tidligere president George W. Bush, for å ha invadert i Irak i 2003.

Foto: JIM WATSON / Afp/NTB Scanpix

Vil nekte å godkjenne

President Obama får nå anledning til å utnevne den tredje høyesterettsdommeren i sin regjeringstid. De to foregående har bidratt til at det nå er lov for homofile og lesbiske å gifte seg i USA og at helsereformen til Obama har overlevd flere søksmål.

Det republikanske flertallet i senatet kommer imidlertid til å gjøre det de kan for å nekte å godkjenne den Obama nå måtte nominere,

– Vi i senatet har 80 års presedens når det gjelder å nekte å godkjenne høyesterettsdommere i et valgår, sa senator Ted Cruz.

Den ytterliggående senatoren fra Texas er kjent som den staeste av dem alle, og framsto som enda mer splittende enn før i natt. Det var Cruz som egenhendig sørget for at det tok ti måneder for Obama å få godkjent Sam Heins som den nye amerikanske ambassadøren til Norge.

Ett minutts stillhet for Scalia

SCALIA: De republikanske presidentkandidatene holdt ett minutts stillhet for Scalia.

Foto: JIM WATSON / Afp/NTB Scanpix

Rubio lever videre

Marco Rubio, som fikk svi ved valget i New Hampshire tirsdag etter en elendig debatt for en uke siden, kom langt sterkere tilbake i natt.

Han svarte tydelig på hvilke utenrikspolitiske prioriteringer som ville være viktigst for ham og forsvarte til og med sin gamle mentor fra Florida Jeb Bush da han ble angrepet av Trump.

Best var Rubio da han nok en gang kranglet med Ted Cruz om hva som skal skje med USAs ulovlige innvandrere. De to senatorene har begge foreldre fra Cuba, men Ted Cruz snakker ikke spansk og har svært liten støtte i latinamerikanske miljøer i USA.

Cruz påsto at Rubio gjentatte ganger hadde lovet å la Obamas amnesti for ulovlige innvandrere bli stående, sist da han ble intervjuet av den spanskspråklige tv-kanalen Univision.

– Hvordan kan han vite hva jeg sa på Univision når han ikke snakker spansk, parerte Rubio før han beskyldte Cruz for å ha løyet gang på gang i valgkampen.

Det fikk Cruz til å stotre fram på sine foreldres morsmål:

– Jeg kan snakke spansk om du vil.

Valget i Sør-Carolina er søndag om en uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt