NRK Meny
Normal

Trues av verste skogbrannen på 30 år - kan gå tom for vann

Den verste kratt- og skogbrannen på over 30 år truer sørøst Australia, nå begynner brannmannskapene å bli tomme for vann.

En australsk brannmann i Adelaide Hills

Tørt og varmt vær sammen med kraftig vind gjør det vanskelig for brannmennene å få kontroll over kratt- og skogbrannen i Australia.

Foto: Brenton Edwards / Afp

– Vi har for tiden en ekstremt farlig brann, og den brenner under ekstremt ugunstige forhold, sier brannsjefen i delstaten, Greg Nettleton.

Fjellområdet Adelaide Hills, som ligger vest for byen Adelaide, trues av flammene. Temperatur opp mot 40 varmegrader, knusktørr vegetasjon og kraftig vind gjør det svært vanskelig å få kontroll over brannen. Totalt er over 11000 hektar brent i et område som er flere hundre kilometer stort.

Nå varsler myndighetene at vannreservoarene i området har nådd et kritisk nivå, og ber de rundt 40.000 innbyggerne i byen om bruke minst mulig vann for å hjelpe brannmannskapene, ifølge lokalavisen The Adelaide Now.

Nedbrente hus

I området rundt Sampson Flat er nærmere 5.000 hektar og flere bolighus rammet.

– Innbyggerne i Adelaide Hills trues nå av en brann vi ikke har sett maken til siden 1983, sier Nettleton.

Under storbrannen det året omkom over 70 mennesker og tusenvis av bygninger ble lagt i aske i delstaten.

Denne gangen er det enn så lenge ikke kommet meldinger om skadde eller omkomne.

Den australske delstaten South Australia trues av de verste kratt- og skogbrannene på over 30 år. Myndighetene ber folk ikke nøle for lenge med å evakuere.

Video: Store brannmannskaper er nå på plass og jobber på spreng for å slukke kratt- og skogbrannen.

– Evakuer nå!

Delstatsmyndighetene advarer innbyggerne i området om ikke å vente for lenge med å evakuere.

– Livene deres kan være i fare og vi ber dere om å iverksette alle planer dere måtte ha gjort for å overleve skogbranner, sier delstatsminister Jay Weatherill til avisa Adelaide Now.

– Dersom dere bestemmer dere for å forlate hjemmene deres, så gjør den nå. Har dere bestemt dere for å bli værende, så kan ilden komme farlig nær. Det kan føre til at dere ombestemmer dere og likevel vil dra. Men det kan være katastrofalt å evakuere for sent, advarer Weatherill lørdag.

Det er erklært unntakstilstand i de utsatte områdene, noe som gir politiet og andre utvidede fullmakter blant annet til å tvangsevakuere folk.

Hva som forårsaket de siste kratt- og skogbrannene, er ennå ikke kjent. Men politiet etterforsker teorien om at den kan ha blitt forårsaket av en forbrenningsovn.

Mange gårder i Australia er nå evakuert etter brannen

Mange gårder er nå truet av skogbrannen som kan bli den verste på over 30 år.

Foto: Brenton Edwards / Afp

Ute av kontroll

Store brannmannskaper kjemper i helgen mot flammene, men arbeidet er vanskelig. Den sterke vinden gjør at brannene sprer seg uforutsigbart.

– Det brenner på tvers av delstaten i dag, og vi jobber med å få kontroll over flere branner som brøt ut fredag, sier Rob Sanford, talsmann for brannvesenet, til TV-stasjonen ABC.

Også i delstaten Victoria meldes det i helgen om flere branner.

Kratt- og skogbranner er vanlig i Australia under sommermånedene, og i 2009 omkom 173 mennesker i slike branner i Victoria.

Laster kart, vennligst vent...

Byen Adelaide Hills ligger like vest for Adelaide i delstaten South Australia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt