Hopp til innhold

Truer med å sette Japan 20 år tilbake i tid

Kina truer med å innføre strenge økonomiske sanksjoner mot Japan i kjølvannet av en betent strid om en øygruppe i Øst-Kinahavet.

Kinesiske krigsskip i Østkinahavet

Kina sendte lørdag flere krigsskip til farvannet rundt de omstridte øyene i Øst-Kinahavet. I bakgrunnen skimtes øya Uotsuri.

Foto: KYODO / Reuters

Bakteppet for truslene er at Japan i forrige uke kjøpte en øygruppe i Øst-Kinahavet fra en privatperson.

På kinesisk kalles øygruppen Diaoyi, mens japanerne kaller den Senkaku.

Begge land hevder øyene tilhører dem, og i helgen har det vært voldsomme antijapanske demonstrasjoner flere steder i landet.

Den kinesiske hæren sendte flere marineskip til øygruppen for å patruljere farvannet.

Rammer elektronikkbransjen

Helgens protester førte blant annet til at det japanske elektronikkfirmaet Canon måtte stanse produksjonen ved tre av sine kinesiske fabrikker. Også Panasonic har stanset deler av sin virksomhet i Kina, ifølge BBC.

Konsekvensene for japansk næringsliv kan bli enda verre, dersom kineserne gjør alvor av truslene om handelsboikott av sine naboer i øst.

I avisen Folkets dagblad trues det mandag med å sette den japanske økonomien 20 år tilbake i tid dersom de ikke gir slipp på øyene.

– Japans økonomi er ikke immun mot kinesiske sanksjoner, skriver avisen.

– Vil ta opp kampen

I avisen, som ansees som Kommunistpartiets talerør, utpekes den japanske industrien og næringslivet som mulige mål. Også eksport av sjeldne mineraler som brukes i japanskprodusert elektronikk kan bli rammet av en boikott.

Anti-japansk demonstrasjon i Kina

Flere steder i Kina har det vært til dels voldelige antijapanske demonstrasjoner i helga.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Lederartikkelen påpeker at Kina prinsipielt er motstandere av økonomiske sanksjoner som et middel i internasjonale konflikter, men legger til.

– Dersom Japan fortsetter med sine provokasjoner, vil Kina uten tvil ta opp kampen.

Kina er Japans største handelspartner. Bilateral handel vokste i 2011 med 14,3 prosent til 345 milliarder dollar, skriver NTB.

– Ønsker Japan å miste enda et tiår, og til og med være forberedt på å gå tilbake to tiår, spør Folkets dagblad på lederplass.

Tas inn for FN

Kina sier de nå vil ta den betente øystriden inn for FN.

– Dette viser at vi ikke nøler med å forsvare våre maritime rettigheter, sier Deng Zhonghua i det kinesiske utenriksdepartementet til det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Hans japanske motpart Koichiro Gemba mener på sin side det japanske eierskapet dekkes av den japansk-amerikanske sikkerhetstraktaten.

Øygruppen er ikke beboelig, men inneholder en rekke naturressurser begge land har interesse av.

Territorialkonflikten har også tidligere ført til diplomatisk dragkamp mellom landene, men har eskalert etter at Japan la pengene på bordet i forrige uke.

USA bekymret

USAs forsvarsminister Leon Panetta gikk mandag ut og ba de to landene komme til enighet fordi det er i alles interesse at Asias to største økonomier har et godt forhold.

– Vi er åpenbart bekymret over demonstrasjonene i Kina og vi er bekymret for konflikten om Senkaku-øyene. Mitt budskap er at vi ber partene om å roe seg og være tilbakeholdne, sa Panetta på en pressekonferanse.

Leon Panetta og Koichiro Gemba

USAs forsvarsminister Leon Panetta (t.h.) ber partene besinne seg. Panetta er mandag i Japan. Her sammen med utenriksminister Koichiro Gemba.

Foto: Larry Downing / Ap

Panetta sier USA står ved sin avgjørelse i sikkerhetstraktaten, men sier de ikke vil ta stilling til hvem som har territorial suverenitet over øyene.

Panetta er i dag i Japan hvor han skal i møter med Japans forsvarsminister.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt