Truer med diplomatisk isfront mot Ukraina etter terrorkrangel

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev åpner for å kutte alle diplomatiske bånd til nabolandet, etter at Ukraina nektet for å ha planlagt terrorhandlinger på Krim-halvøya.

Putin og Medvedev i samtale

MISFORNØYDE: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin er ikke fornøyde med oppførselen til nabolandet i vest.

Foto: Dmitry Astakhov / Ap

Spenningene mellom Ukraina og Russland har økt kraftig de siste dagene. Fredag kom meldinger om at Russland har utplassert sitt mest avanserte luftforsvarssystem på den annekterte Krim-halvøya, opplyser den russiske hæren.

Den siste uken har landene også kranglet om hvorvidt Ukraina skal ha forsøkt å gjennomføre terrorangrep på den annekterte Krim-halvøya, slik Russlands president Vladimir Putin har hevdet.

På toppen av dette kommer meldingene fra statsminister Medvedev fredag ettermiddag. Medvedev sier nå at Russland kan bli nødt til å kutte alle diplomatiske bånd til Ukraina.

– Jeg ønsker ikke å avslutte det på denne måten, men hvis det ikke finnes noen annen mulighet til å påvirke situasjonen, kan presidenten antakelig ta en slik avgjørelse, sier president Putins høyre hånd, ifølge en tekst lagt ut på den russiske regjeringens hjemmeside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russisk S-400 Triumph missilsystem

Russland har nå utplassert missilsystemet S-400 Triumph på Krim-halvøya. Her viser den russiske hæren fram missilsystemet, som også er i bruk i Syria, under en militærparade i mai i år.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Terroranklager

Tidligere denne måneden avviste Ukraina Russlands forslag til kandidat som ny ambassadør til Kiev, etter at den tidligere ambassadøren ga seg i juli. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ser Russland på dette som et forsøk på å løsne de diplomatiske båndene mellom landene.

En annen del av bakteppet for truslene fra Medvedev er uttalelsene fra Putin tidligere denne uken, om det han omtaler som sammenstøt mellom russiske styrker og ukrainske sabotører nord på Krim.

Ukraina avviser at kamper har funnet sted på Krim-halvøya, som Russland okkuperte og annekterte våren 2014.

Russlands sikkerhetstjeneste FSB hevdet onsdag at de hadde forhindret «terrorangrep» som den militære ukrainske etterretningstjenesten angivelig planla på Krim forrige helg.

Også denne påstanden avvises blankt fra myndighetene i Kiev, som har svart med å gi ordre om at hæren skal være kampklar ved grensene i øst. Nato, FN og USA har uttrykt dyp bekymring over de økte spenningene og maner til ro.

Grenseovergangen ved Armjansk mellom Krim og resten av Ukraina

Grenseovergangen ved Armjansk mellom Krim og resten av Ukraina er en av overgangene der russerne nå har skjerpet kontrollen. Bildet er tatt i skjul for ikke å bli konfiskert av russiske styrker som bemanner overgangen.

Foto: Privat

Syria-system på Krim

Tidligere fredag opplyste den russiske hæren at de har plassert missilsystemet S-400 Triumph på Krim-halvøya, som ble annektert fra Ukraina i 2014.

S-400 Triumph er Russlands mest moderne rakettforsvar og brukes også i Syria, hvor russerne kriger mot opprørere på vegne av Bashar al-Assads regime.

Systemet kan spore rundt 300 mål og skyte ned rundt 30 mål samtidig. Siden annekteringen av Krim har Russland trappet opp sin militære tilstedeværelse betydelig på halvøya, som huser den russiske svartehavsflåten.

Utplasseringen av S-400 på Krim skjer mens Nato er i ferd med å gjennomføre forsvarsalliansens største militære opprustning i Øst-Europa siden slutten av den kalde krigen. USA har skapt sinne i Moskva ved å utplassere et rakettforsvarsskjold nær den russiske grensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt