Hopp til innhold

Truer med å stoppe gassleveranser

Det russiske energiselskapet Gazprom sier Ukraina skylder selskapet nesten ti milliarder kroner.

Gassrør utenfor Kiev

Gasstransitt-stasjonen Bojarka utenfor Kiev er sentral både for leveransene av russisk gass til Ukraina, og videre til Europa. Nettopp gassledningene videre til Europa gir Ukraina et visst forhandlingsrom overfor russerne.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Gazprom er hovedleverandør av gass til Ukraina og har lenge solgt gass til redusert pris.

Såkalte selvforsvarsenheter På Maidan

Såkalte selvforsvarsenheter på Uavhengighetsplassen i Kiev 1. mars.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Som en del av avtalen mellom Russland og Ukraina før jul forpliktet Gazprom seg til å sette ned prisen på naturgass med en tredel.

Nå sier selskapet at på grunn av at Ukraina ikke betaler regningene, kan det bli aktuelt å slutte å selge billig gass.

Viktor Janukovitsj – Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj viste seg fredag for første gang på en uke, i den russiske byen Rostov-an-Don.- Vi har gode forbindelse til Ukraina, og transitten av gass gjennom landet fungerer fint. Men de er nødt til å betale for gassen. Gjelden er på 1,6 milliarder dollar (9,3 milliarder kroner), og det er enormt mye, sier Gazprom-talsmann Sergej Kuprijanov til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Krever at regningene betales

Gazprom opptrer ofte som en forlenget arm for russiske myndigheter, og nå krever selskapet at regningene betales.

– Med en så stor gjeld er det ikke sikkert at Ukraina kan fortsette å få rabatten som landet nå nyter godt av. For den forutsetter at regningene betales i tide, sier talsmann Sergej Kuprijanov.

Ukraina bruker rundt 55 milliarder kubikkmeter gass i året. Over halvparten av gassen kommer fra Russland.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde ukrainske myndigheter 24. februar i år betalt halvparten av det de skyldte Gazprom for gassleveranser i 2013 og så langt i 2013.

Fortsatt gjenstår imidlertid nesten ti milliarder norske kroner for å dekke gjelden til Gazprom.

Lørdag formiddag melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at også Russlands energiminister sier at han ikke ser noen grunn til å fortsette den tidligere avtalen om rabatt på gassleveranser, når Ukraina har ubetalt gjeld stående.

I økonomisk krise

Skulle Gazprom slutte å selge billig gass til Ukraina vil det ytterligere forsterke den økonomiske krisen i Ukraina.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj – Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj viste seg fredag for første gang på en uke, i den russiske byen Rostov-an-Don.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Finansministeren i den nye midlertidige regjeringen i Ukraina, Jurij Kolobov, anslo tidligere denne uken at Ukraina vil trenge 35 milliarder dollar, rundt 210 milliarder norske kroner, i økonomisk bistand innen utgangen av 2015.

Omregnet betyr det at Ukraina har behov for 314 millioner kroner hver eneste dag frem til 31. desember 2015.

Samtidig anklages nå den avgåtte presidenten, Viktor Janukovitsj for å ha tappet Ukraina for enorme beløp.

Ifølge landets nye statsminister Arsenij Jatsenjuk, som tidligere har vært økonomiminister, har ekspresident Viktor Janukovitsj og hans leir ha overført 420 milliarder norske kroner til utenlandske bankkonti i løpet av de tre siste årene.

Senest fredag kom det meldinger om at tre land, Østerrike, Sveits og Liechtenstein sperrer alle bankkonti som tilhører Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj, hans familie og andre i hans nære krets.

Også i en rekke andre land, blant annet Storbritannia og Danmark, etterforskes nå familien Janukovitsj økonomiske transaksjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.