NRK Meny
Normal

Truer med å stevne Donald Trump for å få de påståtte opptakene med FBI-sjefen

Dersom Donald Trump snakker sant om lydopptak av private samtaler med den sparkede FBI-direktøren, vil flere republikanere ha dem overlevert til Kongressen.

Trump kommenterer høringen med tidligere FBI-sjef Comey

Om så ikke skjer, kan alternativet være en stevning, melder AP.

Anmodningen er et tegn på at problemene for Trump-administrasjonen har økt etter opplysningene Comey kom med i senatshøringen torsdag.

12. mai, et par dager etter at FBI-sjefen fikk sparken, tvitret Trump at Comey «bør håpe at det ikke finnes noen "opptak" av samtalene våre før han begynner å lekke til pressen».

Laster Twitter-innhold
  • Les også: Trump benekter at han ba FBI-sjefen være lojal
    James Comey

    Tidligere FBI-sjef James Comey vitnet i forrige for senatet. Han sa bl.a. at Trump hadde krevd lojalitet av ham, og ivret for at FBI skulle avslutte etterforskningen båndene mellom Russland og den tidligere sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

    Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Anklaget for løgn

Twitter-utspillet kom i kjølvannet av at et lekket notat som skildret samtaler mellom Comey og Trump, hvor sistnevnte «håpet» at FBI kunne «gi slipp» på etterforskningen av den avgåtte sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

Flynn måtte forlate administrasjonen etter kort tid, da han viste seg å ha løyet om kontakt med russere opp mot i innsettelsen av Trump.

Comey anklaget Trump for løgn i en åpen høring i Senatets etterretningskomité torsdag, og refererte til flere av samtalene han har hatt med Trump.

På spørsmål om de angivelige lydopptakene, svarte han følgende:

– Jeg håper det finnes lydopptak, sa Comey og la til at hvis Trump faktisk tok opp samtalene, så bør han gi fra seg opptakene.

Comey om et tidlig møtet med Donald Trump

Finns opptakene?

Det hersker full forvirring om det faktisk finnes noen opptak, slik Trump antydet på Twitter. Til tross for gjentatte spørsmål, har ikke Det hvite hus svart klart.

– Dette er en sak som presidenten burde oppklart i pressekonferansen. Han bør svare ja eller nei på spørsmål om opptakene finnes, sier den republikanske senatoren Susan Collins ifølge AP, og legger at det er mulig ty til stevninger for å få dem utlevert – dersom annet feiler.

Også senatorkollega James Lankford fra samme parti mener opptakene må ut.

– Vi har åpenbart lagt press på Det hvite hus, sier han ifølge AP.

Flere eksperter hevder overfor CNN at dersom det finnes opptak, kan det bli vanskelig for Det hvite hus å holde dem unna den pågående etterforskningen om hvorvidt Trump har forsøkt å hindre en etterforskning.

At han omtalte dem på Twitter kan stå sentralt.

– Ved å snakke om innholdet offentlig på Twitter, har presidenten allerede avslørt substansen i det som skjedde, sier jusprofessor Lisa Kern Griffin ved Duke University, og legger til at Trump da kan ha fraveket muligheter for å holde dem tilbake.

Sessions skal vitne

Presidenten mener på sin side at det er Comey som lyver når han påstår at Trump ba ham være lojal og stanse etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Comey hevdet i Senatet at justisminister Jeff Sessions kan ha hatt et tredje urapportert møte med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

US-ATTORNEY-GENERAL-JEFF-SESSIONS-

Justisminister Jeff Sessions skal vitne for senatets etterretningskomite på tirsdag.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Sessions skal vitne for Senatets etterretningskomité tirsdag. Det er ventet at han vil svare på beskyldningene fra Comey.

Det er ikke kjent om høringen vil gå for åpne eller lukkede dører.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt