Normal

Iran vil stenge aviser

Iran truer med å stenge reformvennlige aviser for å ha presentert lokale valgkandidater. I neste uke får president Ahmadinejad (bildet) testet sin popularitet.

President Mahmoud Ahmadinejad
Foto: ATTA KENARE / AFP

Begrunnelsen for stengings-trusselen skal være at kandidatene til lokalvalget ikke kan presenteres før valgkampen offisielt er i gang.

Valget er 15. desember. Valgkampen starter først om tre dager.

En uke valgkamp

Lokalvalget er det første siden konservative Mahmoud Ahmadinejad overraskende vant presidentvalget i fjor, og ses som en test av hans popularitet. Men først fra 7. desember er det lov å drive valgkamp.

- Uheldigvis har flere aviser støttet enkelte kandidater før den offisielle starten av valgkampen, og det er levert inn en klage, sier en talsmann for påtalemyndigheten. 

- Redaktørene i disse avisene må absolutt respektere valgloven. Hvis de bryter denne regelen, vil avisene bli stengt i løpet av valgperioden, heter det uttalelsen.

Viktige opposisjonsavisre

Blant avisene som risikerer å måtte stenge, er Etemad Melli, Kargozaran og Etemad. Alle holder en moderat redaksjonell linje, hvor mer reformvennlige politikere også kommer til orde.

De er svært viktige for oppoisjonen etter at den store, moderate sentrum-avisa Shargh ble stengt tidligere i år.

Domstolene ser ut til å ha blitt spesielt opprørt over at avisene har trykket et bilde av Irans tidligere president Mohammad Khatami og 15 andre kandidater, som i likhet med Khatami regnes som reformvennlige.

Det var under de forrige lokalvalgene i 2002 at de konservative kreftene i Iran tok igjen de reformvennlige partiene, som langsomt hadde vokst seg sterkere.

Popularitetstest

Blant annet tok de konservative religiøse gruppene tilbake kontrollen over bystyret i Teheran, i et valg der bare 10 prosent av befolkningen deltok.

Denne gangen har de mer reformvennlige partiene klart å få til en samarbeidsliste over kandidater i Teheran og i flere andre storbyer. Det har ikke de konservative kandidatene greid.

Iransk presse hadde en oppblomstring under den forrige president Khatami, men har siden Ahmadinejad ble valgt, måttet slite med forbud, sensur og tvungne nedleggelser.

Ayatollah Ali Khamenei
Foto: HO / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt