Hopp til innhold

Nabolandene truer med militær intervensjon i Sør-Sudan

Ugandas president Yoweri Museveni advarer Sør-Sudans opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar mot å avvise regjeringens tilbud om våpenhvile i landet – ellers vil de østafrikanske landene komme etter ham.

Ugandas president Yoweri Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni sa mandag at landene i IGAD har blitt enige om å sende soldater inn i Sør-Sudan etter Machar dersom han ikke går med på en våpenhvile innen fire dager.

Foto: WAAKHE SIMON / Afp

Mandag snakket den ugandiske presidenten med journalister i Juba, den sørsudanske hovedstaden, og fortalte at en regional allianse, kjent som IGAD, har gitt Machar fire dager til å godta tilbudet om våpenhvile, skriver AP.

– Dersom han ikke gjør det blir vi nødt til å gå etter ham, alle sammen, sa Museveni og refererte til IGAD.

Statssjefene i IGAD hadde møte i Kenyas hovedstad Nairobi forrige uke. Der ga de klar beskjed om at de vil at alle krigførende parter i Sør-Sudan skal møtes til samtaler 31. desember, og uttrykte glede over at regjeringen i Sør-Sudan er villige til å gå til forhandlingsbordet.

FN anslår at volden i Sør-Sudan har ført til 180 000 flyktninger siden midten av desember.

Tirsdag kom det meldinger om at Sør-Sudan kommer til å sende en delegasjon til Etiopia for å holde fredssamtaler, og det er ventet at Riek Machar også sender et team til samtalene. Men Machar sier ifølge BBC at han ikke er villig til å gå med på en våpenhvile nå.

Sterk inflytelse i Sør-Sudan

SSUDAN-UNREST

Uganda har støttet Sør-Sudan og president Kiir (t.v.) i landets kamp om uavhengighet og senere som uavhengig stat. Båndene er tette mellom Kiir og Museveni (t.h.), og mange stiller spørsmål ved Ugandas habilitiet som mekler.

Foto: SAMIR BOL / Afp

Ugandas innflytelse i Sør-Sudan er sterk, og ugandiske spesialstyrker har vært plassert i landet etter ønske fra Sør-Sudans president Salva Kiir. Dette har ført til spørsmål rundt Ugandas habilitet som meklere i en konflikt som mange frykter kan kaste verdens yngste land inn i en borgerkrig.

Frankrikes FN-ambassadør og president i FNs sikkerhetsråd, Gerard Araud, sier at Sør-Sudan gjennom internasjonal rett kan be naboland om hjelp til å forsvare seg selv.

– Det er en regjering i Sør-Sudan som har rett til å be et annet land om militær hjelp, sa Araud og la til at Sikkerhetsrådet «ikke har noe de skulle ha sagt» dersom Sør-Sudan ber om slik hjelp.

Uganda nekter for at de tar side i konflikten i nabolandet, og hevder at deres styrker kun var der av sikkerhetsgrunner mens vestlige land evakuerte sine statsborgere fra Sør-Sudan.

Landets militære talsmann, oberstløytnant Paddy Ankunda, insisterte mandag på at Uganda kun har tropper på den internasjonale flyplassen i Juba og at deres oppgave er å legge til rett for evakuering av sivile. Men FN-arbeidere i Juba har fortalt AP at ugandiske soldater også holder vakt ved den eneste broen i Juba som går over Nilen.

Kamper tirsdag

Også Den afrikanske union truer med sanksjoner mot opprørerne i Sør-Sudan, men hittil er det imidlertid ingen tegn til at kampene slutter. Tirsdag morgen ble det meldt om kraftige kamper i Bor, som regjeringsstyrkene gjenerobret fra opprørerne i forrige uke.

Tusener av mennesker har de siste dagene flyktet fra Bor de siste dagene på grunn av frykt for blodige kamper om opprørerne forsøkte å ta byen tilbake.

Det er ikke klart hvem som slåss i Bor, om det er opprørssoldatene til Machar, eller om det en løs gruppe militser som har herjet i området i flere dager.

Landet ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet.

President Salva Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp. Machar krever at Kiir går av, mens Kiir avviser å dele makten med opprørerne.

SOUTHSUDAN-UNREST/

En regjeringssoldat i byen Malakal etter at den ble gjenerobret av sørsudanske regjeringsstyrker. Tirsdag meldes det om kamper i Bor.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt