NRK Meny
Normal

Truer med å drepe hjelpearbeidere

En leder i Taliban truer med å drepe eller kidnappe utenlandske hjelpearbeidere i Afghanistan. Situasjonen er blitt mye verre i landet mener Røde Kors.

Taliban-krigere
Foto: JEROME DELAY / AP

Til CNN sier Mohammed Ibrahim Hanasi at Talibans etterretning aktiv jobber med å skaffe seg informasjon om utenlandske hjelpearbeidere.

– Det har blitt mye verre

– Dette viser hvor viktig det er å tydeliggjøre skillet mellom de humanitære og de militære partene i Afghanistan, sier kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors Bernt Apeland til nrk.no.

Les: Fire NATO-soldater drept

Røde Kors jobber i dag i hele Afghanistan i samarbeid med afghansk Røde halvmåne.

– Vi er vant til å jobbe i krigssoner, men situasjonen er blitt mye verre i Afghanistan, og det er viktig å få til en dialog med Taliban, sier Apeland.

– Vil ta livet dem

– Hvis vi får tak i noen, vil vi ta livet av dem eller kreve at Taliban-krigere blir sluppet fri, sier Hanasi til CNN.

I tillegg advarer han sine «afghanske brødre» mot å samarbeide med internasjonale frivillige organisasjoner.

– Vår lov er den samme gamle loven som gjaldt under Talibans styre i Afghanistan. Mulla Mohammed Omar er vår leder og han er fortsatt den personen vi følger, sier Hanafi.

Den tilbaketrukne lederen er etterlyst av FN for å skjule Osama bin Laden, men i dag åpnet Omar for fredsforhandlinger med USA.

Les: Taliban åpner for fredssamtaler

Økende antall drepte

Fjoråret var et rekordår når det gjelder angrep på hjelpearbeidere i Afghanistan. Ifølge en rapport fra Afghanistan NGO Safety Office (ANSO) i Kabul, som gir sikkerhetsråd til hjelpeorganisasjoner, har det aldri vært rapportert om så mange angrep mot frivillige organisasjoner i Afghanistan som i fjor.

Ifølge ANSO er det i stadig større grad væpnede opprørsstyrker som står bak, i motsetning til tidligere da kriminelle grupper i hovedsak var ansvarlig for angrepene.

De fleste av de hjelpearbeiderne som har blitt drept har vært lokalt ansatte, men nå rettes fokuset mer mot de utenlandske hjelpearbeiderne.

I tillegg til de rundt 30 hjelpearbeiderne som er drept i Afghanistan i fjor, ble over 70 mennesker kidnappet. Seks av de drepte var utenlandske hjelpearbeidere. Resten var lokalt ansatte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt