NRK Meny
Normal

Truer med å drepe bortført nordmann

Terrorgruppen Abu Sayyaf truer med å drepe bortførte Kjartan Sekkingstad i dag hvis ikke løsepengene betales, skriver malaysisk avis.

Kjartan Sekkingstad bortført på Filippinene

HOLDES SOM GISSEL: Kjartan Sekkingstad har vært savnet siden 22. september 2015 da han ble kidnappet av terrorgruppa Abu Sayyaf.

Foto: Privat

Nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) holdes fanget av terrorgruppen Abu Sayyaf i jungelen på Fillippinene. I dag går tidsfristen for å betale løsepenger ut.

Terrorgruppen har varslet at de vil halshugge Sekkingstad og to kanadiere hvis løsepengene ikke betales innen klokken 15 lokal tid, skriver Free Malaysia Today.

Utsatt flere ganger

I en video som ble publisert 15. april ber Sekkingstad og de to kanadierene, John Ridsel og Robert Hall, til sine familier og myndighetene om å betale løsepengene. I videoen trues de med machete og skytevåpen.

Videoen skal være en «siste advarsel», og kommer i en rekke advarsler og trusler. Forrige tidsfrist var 8. april. Nå hevder gruppen at de vil begynne å halshugge gislene i dag, om ikke løsepengene blir betalt.

Hverken filippinske, norske eller kanadiske myndigheter har sagt seg villige til å forhandle om løsepenger med gisseltagerne.

UD: – Gislenes liv og helse viktigst

Terroristene har krevd 180 millioner kroner for å løslate gislene, men skal senere ha redusert kravet. Utenriksdepartementet sier at de følger situasjonen tett.

– Vi arbeider for å bidra til en best mulig løsning i denne saken. Utover det kan vi ikke kommentere detaljer. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse og hensynet til de pårørende, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Rune Bjåstad.

Den 56-årige nordmannen er fra Sotra utenfor Bergen og har bodd i det asiatiske landet de siste 15 årene. Sekkingstad jobber som daglig leder for et feriested.

Familien har tidligere uttalt at de er i sjokk og at de opplever kidnappingen som uvirkeling.

– Norge betaler ikke løsepenger

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere uttalt at det er uaktuelt å forhandle om løsepenger med terrorister.

– Norge betaler ikke løsepenger. Vi kan ikke, og vil ikke, gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Utbetaling av løsepenger øker risikoen for at andre norske borgere kan bli kidnappet, fastslår Solberg.

Filippinske regjeringsstyrker har satt inn store styrker i jakten på gisseltakerne. I mars ble flere medlemmer og ledere i Abu Sayyaf drept i kamper mot regjeringsstyrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt