NRK Meny
Normal

Tror USA står bak forsvinningen av MH 370

BEIJING (NRK): I likhet med mange av de andre kinesiske etterlatte etter MH 370, er Jiang Hui stadig sikrere i sin sak. Han tror ikke lenger at forsvinningen til rute 370 var noen ulykke, og han er helt sikker på at moren hans og de andre passasjerene fortsatt er i live.

China Missing Plane

Jiang Hui, ble stoppet av politiet da han prøvde å snakke med journalister etter en minnesamling for pårørende etter Malaysia Airlines-flyet i Beijing i dag.

Foto: Andy Wong / Ap

Sorgen er gradvis byttet ut med sinne i året som har gått etter forsvinningen.

– Det er ikke mulig å legge dette bak seg eller å gå videre. Sikkerheten om at våre kjære fortsatt er i live er det som gir oss styrke til å fortsette. Det eneste som kan endre det synet, er et bevis for at de har omkommet. Kun når vi har bevis kan livet fortsette, sier Jiang til NRK.

Politi hindret minnemarkering

Sammen med andre etterlatte etter flyets 154 kinesiske passasjerer møtte han opp i Lama-tempelet her i sentrum av Beijing i morges.

CHINA MALAYSIA-AUSTRALIA-AVIATION-ACCIDENT--MH370

Pårørende til passasjerer fra det savnede Malaysia Airlines-flyet møttes til en bønnestund i et tempel i Beijing i dag.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp


Det ble ingen verdig ettårsmarkering. Politioppbudet var for stort til det.


Kinesiske myndigheter har det siste året fått stadig mindre tålmodighet med gruppen av etterlatte, og deres krav om sannhet og granskning.

De etterlatte føler seg trakassert av de kinesiske myndighetene de forventet skulle hjelpe dem.

CHINA MALAYSIA-AUSTRALIA-AVIATION-ACCIDENT--MH370

En politibetjent filmer utenlandske journalister i forbindelse med en markering for de savnede etter Malyasia Airlines-flyet.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

– Deres eget folk er ofre for trakassering fra et annet land. Ikke bare unnlater de å gå til det landet (Malaysia, red.anm) for å forhandle, men de vender seg mot sine egne folk for å undertrykke dem. Det gjør meg virkelig sint, sier Jiang.


Sikker på at USA står bak

Til tross for den største leteoperasjonen etter noe fly i sivil luftfartshistorie, står etterforskerne fortsatt uten mange svar ett år etter forsvinningen.

Det spekuleres i at piloten kan ha valgt å begå selvmord ved å styrte flyet langt ut i Indiahavet, men ingen vet sikkert.

Mange av de kinesiske etterlatte mener derimot at flyet ble ofret i et storpolitisk spill. De tror ikke noe på at forsvinningen var en ulykke:

– Det er åpenbart en underliggende årsak til flyets forsvinning. Det mest sannsynlige er at det ligger noen politiske eller militære spenninger mellom USA og Kina bak alt dette, sier Jang Hui til NRK.

Han hevder de etterlatte har bragt på det rene at den amerikanske Boeing-fabrikken hadde kapasitet til å fjernstyre denne flytypen, og at mistanken er styrket etter at Boeing har nektet å møte gruppen av kinesiske etterlatte.

Orker ikke se bilder

I sin mørke leilighet øst i Beijing sier han at han ikke har sovet sammenhengende en eneste natt siden ulykken for ett år siden.

CHINA MALAYSIA-AUSTRALIA-AVIATION-ACCIDENT--MH370

Pårørende til passasjerer fra det savnede Malaysia Airlines-flyet møttes til en bønnestund i et tempel i Beijing i dag.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Hans 71 år gamle mor, Jiang Cuiyun, var på vei til ferie i Malaysia med venninner da flyet forsvant.

– Jeg har samlet sammen alle eiendelene hennes og bildene av henne og pakket dem ned. Jeg har ikke orket å se på dem enda. Jeg har heller ikke orket å snakke med advokatene om testamentet og alle formalitetene. Jeg er ikke klar for det.

Inntil han ser bevis for det motsatte, er Jiang Hui helt overbevist om at moren fortsatt lever.

– Jeg mistenker at flyet og passasjerene er på en amerikansk militærbase i San Diego. Eller på en liten øy i Maldivene.

Begge stedene ville være innenfor flyets rekkevidde, insisterer han.

Les også: - MH370 kan ha blitt skutt ned

Les også: Pårørende raser etter at alle om bord MH370 ble erklært døde

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt