Hopp til innhold

Tror Tyskland kan lette Hellas-gjeld

Økonomiekspert Erik Bruce tror Tyskland kan være på gli mot å lette gjeldsbyrden for Hellas.

Merkel og Hollande

KAN KOMME HELLAS I MØTE: Tysklands rikskansler Angela Merkel og Frakrikes president Francois Hollande kan være på gli mot å gi Hellas gjeldslettelser.

Foto: Yves Logghe / AP

Bruce, som er sjefsanalytiker i Nordea, mener han ser tendenser til at Frankrike og muligens også Tyskland kan være på gli mot å kunne gå med på gjeldslettelser til Hellas, i form av lavere renter og lengre nedbetalingstid.

– Det kan se ut som at Frankrike heller dit at de vil lette gjeldsbyrden. Frankrike og Hellas var i samtaler i natt. Også forbundskansler Angela Merkel kan tolkes dithen, selv om Tyskland tidligere har vært skeptiske, sier Bruce.

Godtar krav grekerne sa nei til

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

TROR PÅ LØSNING: Erik Bruce, sjefsanalytisker i Nordea Markets.

Foto: Simon Solheim / NRK

De to landene er blant dem med mest utestående gjeld til Hellas, og dermed også dem som må bære den tyngste gjeldsbyrden dersom Hellas skal få gjeldslettelser.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har foreslått gjeldslette for Hellas, for å sparke i gang økonomisk vekst i landet.

Torsdag kveld sendte Hellas en liste til EU-sjef Jeroen Dijsselbloem over reformer landet vil sette i gang mot nye lån fra sine kreditorene. Lånene skal i all hovedsak gå til å tilbakebetale gjeld.

Forslagene innebærer at statsminister Alexis Tsipras og den greske regjeringen godtar mange av kravene som det greske folket sa nei til i folkeavstemningen forrige uke.

Tror på ja til Hellas-forslag

Bruce tror forslagene er gode nok for kreditorene – troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Lørdag møtes eurosonens finansministre for å diskutere Hellas-situasjonen. Tidligere i dag varslet EU-sjef Dijsselbloem en «stor avgjørelse» på møtet.

Bruce tror ikke overraskelsen nødvendigvis betyr nye gjeldslettelser.

– Møtet skal bestemme om de aksepterer forslagene eller ikke. Hvis de sier nei og lukker for nye forhandlinger, vil det i praksis si at Hellas er ute av euroen. Det er derfor en stor beslutning som skal fattes.

SISTE NYTT

Siste nytt