Tror Trump akter å se gjennom fingrene med journalistdrap

Donald Trump avviser nok en gang at Saudi-Arabias kronprins var involvert i drapet på Jamal Khashoggi.

Donald Trump, Mohammed bin Salman

ØKONOMISK PARTNER: I mars i år skrøt Trump av USAs våpensalg til Saudi-Arabia under kronprinsens besøk til Det hvite hus. Kritikere mener presidenten forholder seg passiv til drapet på Jamal Khashoggi av økonomiske årsaker.

Foto: Evan Vucci / AP

I en ikke offentliggjort CIA-rapport omtalt av flere amerikanske medier, skal den amerikanske etterretningsorganisasjonen angivelig ha konkludert med at det var kronprins Mohammed bin Salman som beordret drapet på Khashoggi i landets ambassade i Istanbul 2. oktober i år.

CIAs konklusjon er blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, som er Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi. Ifølge Washington Post stammer opplysningene fra kilder i CIA som er kjent med saken.

Tyrkiske Hürriyet melder til og med at de sitter på et lydopptak som inkriminerer kronprinsen.

Trump: Verden er et ondskapsfullt sted

Tidligere denne uka sa Trump rett ut at drapet på Khashoggi ikke vil få noe å si for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

– Det kan meget godt være at kronprinsen hadde kjennskap til denne tragiske hendelsen. Kanskje hadde han det, kanskje hadde han det ikke, sa Trump i en uttalelse.

På et pressemøte i Palm Beach i Florida i dag avviste Trump at CIA har konkludert med at kronprinsen bestilte journalistdrapet.

– De har ikke kommet til noen konklusjon. De bare føler enkelte ting. Jeg har rapporten, sier Trump.

På spørsmål om hvem som eventuelt kan holdes ansvarlig for drapet, svarte Trump.

– Kanskje verdenssamfunnet burde holdes ansvarlig. For verden er et ondskapsfullt sted.

– Jeg hater forbrytelsen, jeg hater det som ble gjort, og jeg hater tilsløringen. Men jeg vil fortelle dere at kronprinsen hater det mer enn jeg gjør, sier Trump.

Trump har tidligere advart mot å legge seg ut med sine nære allierte i Saudi-Arabia, og at det i så fall vil føre til skyhøye oljepriser og vil være ødeleggende for verdensøkonomien.

– Ærlig talt, om vi legger oss på dette nivået, vil vi ikke ha allierte igjen.

– Penger er ikke alt

Trump har fått kritikk fra både egne rekker og fra annet hold for å sette økonomiske interesser foran menneskerettigheter.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu sier til CNN Türk fredag at Trumps uttalelser den siste tiden tyder på at han akter å se gjennom fingrene med drapet samme hvem som står bak.

– Penger er ikke alt. Vi må ikke distansere oss fra menneskelige verdier, sier Cavusoglu.

Çavusoglu kritiserte også europeiske land for deres reaksjon på drapet.

Frankrike har innført sanksjoner og reiseforbud mot 18 saudiarabere som av saudiske myndigheter knyttes til drapet, men Çavusoglu omtaler sanksjonene som «overfladiske og kunstige».

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept og trolig partert inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for Washington Post.

Liket av Khashoggi er ennå ikke funnet, og ifølge tyrkiske myndigheter er det grunn til å anta at levningene ble oppløst i syre for å skjule alle spor.

SISTE NYTT

Siste nytt