Tror svineinfluensaen oppsto i USA

Gatene i Mexico by begynner igjen å yre av liv. Optimismen er på vei tilbake til landet, men alt er ikke vel. Mexicanske myndigheter tar nå et oppgjør med omverdenen, og hevder at smitten ikke oppsto i Mexico, men i USA.

Video nsps_upload_2009_5_7_9_9_59_162.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Armando Ahued, helsesekretær i Mexico by, opplyste onsdag at idrettsarenaer, dansesaler, kinoer og alle restauranter kan operere som normalt.

Millionbyen var onsdag på vei på vei opp fra knestående. Trafikken ble stadig tettere og flere butikker og restauranter åpnet igjen.

En servitør må bære munnbind mens hun serverer i Mexico by

En servitør må bære munnbind mens hun serverer i Mexico by.

Foto: Ronaldo Schemidt / AFP

Mexico by har ca 35.000 restauranter, og de var åpne onsdag, men reglene er strenge. Bordene må stå langt fra hverandre, og serveringspersonalet må ha på seg munnbind.

Mener USA har skylden

Omkring 1.500 mennesker har blitt smittet i verden. Det er kun registrert to dødsfall utenfor Mexico, begge i USA hvor en gutt på besøk fra Mexico, og en kvinne som i tillegg hadde kroniske helseplager, døde av viruset.

De mexikanske myndighetene utfordrer nå antagelsen om at svineinfluensaen oppstod i Mexico, og peker på et mindre utbrudd som skal ha skjedd i USA omtrent samtidig som det skal ha skjedd i Mexico.
Også amerikanske medier har spekulert i om smitten opprinnelig kom fra USA.

Les: California erklærer unntakstilstand

Fox News har tidligere meldt at amerikanske leger har en teori om at smitten oppstod i grenseområdene mellom USA og Mexico, og da kanskje i California.

Flere av de smittede i California, inkludert de to første kjente tilfellene, sa at de ikke hadde vært i Mexico eller i nærheten av griser. Det ble også spekulert i at de ble syke før de første mexikanerne hadde blitt det.

Det første tilfellet som ble oppdaget i California var en ti år gammel gutt i San Diego. Han ble syk den 30. mars. Helsemyndighetene oppdaget det ved en tilfeldighet.

En mexicansk mann i karantene i Kina

En mexikaner i karantene i Kina.

Foto: ALY SONG / REUTERS

Det ble tatt en test av halsen til gutten, noe som er vanlig i grenseområdet for å overvåke sykdomsutbrudd. Testen viste at gutten hadde svineinfluensaen.

Anstrengt forhold til Kina

Mexico har fått et anstrengt forhold til flere andre land ettersom flere sluttet å importere svinekjøtt og samtidig advarte folk mot å reise dit.

Les: EU diskuterer restriksjoner på Mexico-reiser
Les: UD: Ikke reis til Mexico
Les: - Smitter ikke gjennom svinekjøtt

Forholdet til Kina er kjølig fordi flere mexicanere ble satt i karantene da det ble funnet svineinfluensa hos en mexikaner.

Les: Henter hjem meksikanere fra Kina

Verdens Helseorganisasjon har også satt spørsmålstegn ved hvordan forskjellige land har gått til "betydelig forskjellige" tiltak for å bekjempe viruset.

Mexico i økonomiske vansker

Svineinfluensaen har medført en lav økonomisk aktivitet i landet, og det har frustrert mexikanerne den siste tiden. Mexico var allerede i vansker på grunn av finanskrisen.

Les: - Kan gå hardt utover økonomien

Turistindustrien har fått seg en kraftig knekk og har påført økonomien et tap på ca 15 milliarder kroner, eller "nær 0,3 prosent" av brutto nasjonalprodukt, ifølge det mexikanske finansdepartementet.

Myndighetene vil nå forsøke å stimulere økonomien med en pakke på 8,5 milliarder kroner.

- Det kommer flere tilfeller

Myndighetene hevder epidemien var på sitt verste ved slutten av forrige måned. Likevel ble dødstallene justert opp fra 29 til 42 etter at flere dødsfall er blitt registrert de siste dagene.

Les: – Krisen er over

Mexicos president Felipe Calderon

Felipe Calderon.

Foto: ALFREDO GUERRERO / AFP

- Heldigvis har vi klart å stoppe den farlige utbredelsen viruset kunne ha hatt, men det er ikke tiden for å juble over seieren, eller si at det nå er under kontroll og er over, sa president Felipe Calderon under et besøk ved et sykehus onsdag.

- Det kommer flere tilfeller, sa han videre.

Antallet personer som er bekreftet smittet av svineinfluensaen steg fra 913 til 1070 onsdag, sa helseminister Jose Angel Cordova under en pressekonferanse.

Les: FN: Over 1000 bekreftede smittet

24 av de døde var kvinner og 18 var menn. Mer enn halvparten av de døde var mellom 20 og 39 år gamle, fortalte Cordova.

SISTE NYTT

Siste nytt