NRK Meny
Normal

Spion drept og dumpet i sportsbag?

Kodeknuseren Gareth Williams (31), som jobbet for den britiske etterretningstjenesten, ble funnet død i en sportsbag. Mest sannsynlig ble han drept, mener ekspert.

Britisk spion funnet død i sportsbag

Den britiske spionen Gareth Williams ble funnet naken og død inni en lukket sportsbag av denne typen. Dette bildet fra rekonstruksjonen viser at Williams ikke kan ha tatt seg inn i bagen på egen hånd.

Foto: HANDOUT / Reuters

Rettsmedisineren Fiona Wilcox, som har undersøkt den døde matematikkeksperten, heller mot at spionen ble drept.

Denne uken har det vært en offentlig høring i forbindelse med at den MI6-ansatte Gareth Williams for 21 måneder siden ble funnet naken og livløs inni en lukket, rød sportsbag i badekaret i sin egen leilighet.

Den britiske spionen Gareth Williams

Kode- og tallknuseren Gareth Williams ble funnet først en uke etter at han døde.

Foto: Anonymous / Ap

Det store spørsmålet har vært om han begikk selvmord eller om noen drepte ham.

En fersk ekspertrapport holder det som mest sannsynlig at Wililams ble drept og at bagen med ham inni ble plassert i badekaret i hans London-leilighet, skriver AFP.

Får neppe vite alt

Samtidig har obdusentene hatt store problemer med å nøyaktig fastslå dødsårsaken. Williams ble ikke oppdaget før først ei uke etter han døde, og liket hadde begynt å gå i oppløsning.

– Det er lite sannsynlig at vi får vite alle omstendighetene rundt hva som har skjedd, sier Wilcox.

Det ble ikke funnet noen ytre skader på liket, og heller ingen spor av alkohol eller narkotika. Konklusjonen er at Williams sannsynligvis døde av kvelning eller forgiftning.

Et viktig tema under høringen har vært hvorvidt Williams selv kan ha krøpet inn i sportsbagen. Williams skal ha besøkt nettsteder med bondage-innhold (seksuell lek som ofte innebærer binding eller kveling), og en teori har vært at han døde ved et uhell mens han utførte en sexlek på egen hånd.

Men rettsmedisineren mener det er høyst usannsynlig at Williams kan ha kommet seg inn i bagen på egen hånd. Dessuten var fingeravtrykk besynderlig nok fjernet fra alle overflater på badet.

– Dersom Williams skulle utføre et slags eksperiment med seg selv, ville han ikke tatt seg bryet med å fjerne alle fingeravtrykk, sier Wilcox.

I forbindelse med høringen har eksperter testet om det er mulig å komme seg inn i en slik sportsbag på egen hånd. Etter flere hundre forsøk var konklusjonen at selv ikke utbryterkongen Harry Houdini ville ha greid det.

Sportsbagen som spionen Gareth Williams ble funnet død i

Denne yogaeksperten klarer ikke det umulige: Å selv låse seg inne i den røde sportsbagen som Gareth Williams ble funnet inni.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tror MI6 står bak

Det har blitt reist skarp kritikk mot MI6, som ikke slo alarm da Williams ble borte fra jobb i en hel uke. At han ble funnet etter så lang tid, ødela muligheten til å få etterforsket saken på en ordentlig måte.

Etterforskningen av dødsfallet – med innhenting av spor i leiligheten til Williams – kritiseres for å ha blitt utført på en slett måte.

De etterlatte etter Williams mener også at de hemmelige tjenestene har vært ekstremt tilbakeholdne med å bidra med informasjon som kunne oppklare gåten. Det fantes flere minnepinner i leiligheten til Williams da han døde, men de hemmelige tjenestene videreformidlet dem ikke til politiet.

Ifølge BBC sier familien at de tror at Williams ble drept av krefter innad i de hemmelige tjenestene. Han skal selv ha klaget over anstrengt stemning på arbeidsplassen før han døde.

Wilcox sier at det ikke er noe bevis for at de hemmelige tjenestene er involvert, men at det er et legitimt spørsmål å stille.

Williams jobbet til vanlig ved den statlige lyttestasjonen GCHQ i Gloucestershire. Williams var midlertidig utlånt til MI6, som er den britiske etterretningsorganisasjonen som opererer i utlandet.

Toppsjefen i MI6 har uten forbehold beklaget overfor de pårørende.

Politiet i London varsler nå at de vil fortsette etterforskningen med full kraft for å finne ut hva som kan ha skjedd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt