Tror presidentdrømmen er knust

I Frankrike lurer alle på om mannen som ble erklært politisk død, nå kan gjenoppstå i fransk politikk. Mange tviler.

Dominique Strauss-Khan

Dominique Strauss-Kahn forlater leiligheten han har sittet i husarrest for første gang etter at han ble satt fri fra varetekt i går. Til venstre i bildet er hans kone, Anne Sinclair og politiet som eskorterte ham.

Foto: DAVID KARP / Ap

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

Det er hektisk i storavisen Le Figaro i Paris. Halvt skjult bak en bunke med aviser og dokumenter sitter sjefredaktør, Philippe Goulliaud. Og alle journalistene hans jobber med én sak: Dominique Strauss-Kahn affæren har sendt nye sjokkbølger inn i Frankrike:

– Jeg ble vekket midt på natten av telefonen og holdt på å falle om på gulvet. Da Strauss-Kahn ble arrestert var det overraskende. At saken nå kan smuldre opp er enda mer utrolig, sier sjefsredaktør Gouillaud.

Fra stjerne til voldtektsmistenkt

Den mektige IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn, var favoritt til å bli det franske Sosialistpartiets presidentkandidat og favoritt til å kunne vinne presidentvalget neste år, men han endte i håndjern 14 mai, mistenkt for voldtekt av en hotellansatt.

I går kom et nytt politisk jordskjelv. Politiet i New York mener stuepikens troverdighet er sterkt svekket, og Dominique strauss-kahn kunne plutselig spasere ut på gata i New York, løslatt fra varetekt.

I Frankrike lurer alle på om mannen som ble erklært politisk død, nå kan gjenoppstå i fransk politikk.

SE VIDEO av pågripelsen av Strauss-Kahn: (Saken fortsetter under videoen)

Video IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn, fraktes vekk med håndjern

IMF-sjefen fraktes vekk med håndjern

Lettelse blant sosialistene

– I likhet med alle sosialister føler jeg en enorm lettelse i dag, sa talsmann for sosialistpartiet, Harlem Désire, i går.

Utenfor sosialistpartiets hovedkvarter i Paris sto TV-kameranene oppstilt på rekke og rad.

– Dette er helt utrolig, sier Matthieu Verrier, politisk journalist i regionavisen La Voix Du Nord.

Skadelige kvinnehistorier

– Dominique Strauss-Kahn gikk fra å være den store stjernen til å bli en mistenkt voldtekstforbryter. Og nå er det stuepiken som går fra å være et krenket offer til en kynisk manipulator, med beskyldninger om å være innblandet i hvitvasking og narkotikasmugling, sier Verrier.

Det er en sak med dramatiske vendinger. Men Verrier tror Strauss-Kahns presidentdrømmer er ødelagt for alltid.

– Teknisk er det mulig. Sosialistpartiets primærvalg er i gang og frem til 13 juli kan alle som vil lansere seg som kandidat. Men, han går for langt i sine kvinnehistorier, og det kan skade ham, sier Verrier.

Fransk presse venter på Martine Aubry

Fransk presse venter på Martine Aubry som har lansert seg om Sosialistpartiets nye presidentkandidat.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Nye sosialistiske presidentkandidater

I det franske Sosialistpartiet har nye presidentkandidater vokst frem på Strauss-Kahns politiske gravleie.

Martine Aubry

Jernkvinnen Martine Aubry skal være Frankrikes svar på Angela Merkel.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Tirsdag denne uken, foran et fulltallig pressekorps i byen Lille, lanserte partiets mektige leder, Martine Aubry, seg som presidentkandidat. Hun kalles jernkvinnen, Frankrikes svar på Angela Merkel og hadde en pakt med Struass-Kahn.

Dersom han lanserte seg som presidentkandidat, ville ikke hun gjøre det. Nå mener mange eksperter at hun er en av favorittene, og at sjansen er stor for at Frankrike får sin første kvinnelige president neste år.

Tviler på comeback

I går gledet hun seg over løslatelsen av Strauss- Kahn. Men hun kan være en av dem som frykter et mulig comback, sier sjefredaktør i Le Figaro, Philippe Goulliaud. Også han tviler på om Strauss-Kahn er politisk salgbar.

Philippe Goulliaud

– Hvis jeg skal gjette, tror jeg ikke han kommer tilbake, sier Gouillaud.

Foto: Le Figaro

– Jeg tror det er for risikabelt for Sosialistpartiet å satse på ham, sier Gouillaud.

For ikke bare har skandalen virvlet opp gamle anklager om seksuell trakassering og voldtektsforsøk av en ung fransk journalist, den har også blottlagt luksuslivet og det enorme pengeforbruket til familien Strauss-Kahn. Og det tar seg dårlig ut for sosialistene i finanskrisetider.

– Hvis jeg skal gjette, tror jeg ikke han kommer tilbake, sier Gouillaud.

– Vi venter på ham

Det er ikke alle enige i. Taxisjåfør, Joseph Celestin, mener det bare finnes én mann som bør bli Frankrikes neste president, og han heter Dominique Strauss-Kahn.

– Vi venter på ham, jeg vil stemme på Strauss-Kahn. Det finnes ingen annen løsning, sier Celestin.

SISTE NYTT

Siste nytt