Hopp til innhold

Jemens regjering sender flere forhandlere

Myndighetene i Jemen har gått inn i saken med den kidnappede nordmannen som arbeider for FN i landet. Myndighetene i Jemen sier de regner med at nordmannen er løslatt innen kort tid.

Sana

Den 34 år gamle nordmannen ble bortført i ei hovedgate midt i Sana sentrum, ikke langt fra presidentpalasset på bildet.

Foto: GAMAL NOMAN / Afp

Høytstående kilder i Jemens innenriksdepartement opplyser til den engelskspråklige nettavisen Yemen Post at «et stort antall forhandlere» mandag var på vei til Mareb-regionen der stammen som har kidnappet nordmannen holder til.

– Regjeringen i Jemen har sendt tre forhandlere og seks stammeledere fra andre stammer for å prøve å overtale kidnapperne til å løslate ham, sier sjefredaktør Hakim Almasmari i Yemen Post til NTB.

– Det er ikke sendt soldater til området, tilføyer han.

Kort tid

Representanter for myndighetene sa til avisen søndag at de regnet med at nordmannen vil være løslatt innen 36 timer.

Nettavisen skriver også at de har vært i kontakt med kidnappernes stamme for å få en kommentar til saken, men de skal ha nektet å gi noen kommentarer før deres stammemedlem har blitt frigitt.

Stammen som kidnappet den norske 34-åringen skal være fra Mareb-området. Ifølge Yemen Post skal stammen ha krevd at Ali Nasser Hareekdan slippes fri i bytte mot nordmannen.

Hareekdan er mistenkt for å stå bak drapet på fire medlemmer av den jeminittiske hæren.

– Har det bra

Den kidnappede 34-åringen har etter der NRK.no erfarer en sentral rolle i FNs Utviklingsprogram (UNDP). Det er UNDP i Jemen som har forhandlet med den jeminittiske stammen frem til nå.

– UNDP har vært i kontinuerlig kontakt med stammen, de har fått oppgitt at han er ved god helse, sier Trygve Ølfarnes i UNDP Norge.

Av hensyn til forhandlingsprosessen ønsker ikke Ølfarnes å kommentere saken ytterligere.

Frode Andersen i Utenriksdpartmentet er også sparsommelig med informasjon om kidnappingssaken.

– Det har ikke skjedd noe vesentlig nytt mandag. FN jobber med forhandlinger. Vi har hatt kontakt for å bistå dem i forhandlingene, sier Andersen.

– Ekkelt

Stig Jarle Hansen er en av Norges fremste forskere med kompetanse på Afrikas Horn og Jemen. Hansen er for tiden i Sana, og skulle ha møtt den kidnappede 34-åringen denne uken.

Ifølge Hansen er det ikke gitt at kidnapperne, som skal være en liten gruppering av Jalal-stammen, faktisk ønsker å få frigitt en fange.

– Lokale sikkerhetsbyråer har også sagt at dette gjøres fordi man ønsker støtte fra regjeringen, og at dette kan handle om å få goder til stammen, slik som elektrisitet og pengestøtte, sier Hansen, som har stor tro på at situasjonen løser seg.

Stig Jarle Hansen er piratekspert

Stig Jarle Hansen er for tiden i Jemen.

Foto: NRK

– Det som pleier å skje i slike saker er at regjeringen gir etter. Sist det skjedde varte det i tre uker. Men det kan hende regjeringen velger å gå for en militær aksjon, det kan være mer dramatisk, sier Hansen.

Ifølge Hansen sier lokale kilder at nordmannen blir «veldig godt tatt vare på og kommer til å bli behandlet med dyp respekt».

Selv om Hansen tror situasjonen kommer til å løse seg, legger ikke Hansen skjul på at han gjør seg noen tanker når en nordmann blir kidnappet.

– Det er ekkelt for meg også. Jeg jobber ikke så langt unna der han ble kidnappet, og man blir naturlig nok litt bekymret. Samtidig er det viktig å presisere at dette er en uvanlig hendelse i Sana, sier Hansen.

Ringte hjem til faren

Den kidnappede 34-åringen er født og oppvokst i Bergen, men bor nå på Østlandet.

Søndag morgen ringte den kidnappede 34-åringen selv hjem til faren sin og fortalte at han var kidnappet, melder bt.no.

Foreldrene skal inntil da ikke ha vært klar over at sønnen var kidnappet, og mottok telefonen med sjokk.

– Han sa rett ut han hadde blitt tatt inn i en bil da han spaserte på gatene i Sana’a. Selv tok han det veldig greit og var veldig rolig. Han sa at vi ikke måtte ta det tungt og at vi ikke måtte dramatisere det, sier 34-åringens far til avisa.

På telefon skal den kidnappede 34-åringen ha forskikret faren om at han hadde det bra.

– Han sa han var veldig godt ivaretatt, at de stelte godt med ham og at han hadde det fint. Tydeligvis hadde de ikke tatt telefonen fra ham, heller, sier faren.

SISTE NYTT

Siste nytt