NRK Meny
Normal

Tror på flere ISAF-soldater

NATO-ledelsen regner med at medlemslandene vil forplikte seg til å bidra med over 5000 soldater til ISAF-styrken i Afghanistan på dagens utenriksministermøte i Brüssel.

Anders Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen foran dagens utenriksministermøte i Brüssel.

Foto: Scanpix/AP

USAs president Barack Obama opplyste tidligere i uken at USA sender ytterligere 30.000 soldater. Han har også bedt sine NATO-allierte om å sende mellom 5000 og 7000 nye soldater til Afghanistan.

I dag skal USAs utenriksminister Hillary Clinton møte sine NATO-kollegaer for å drøfte styrkebidrag og videre Afghanistan-strategi.

Les: - Ingen lett avgjørelse

- På dette møte kommer vi til å høre forpliktende løfter om flere soldater, flere instruktører, økt sivil innsats og mer utviklingshjelp, sa Clinton på flyet fra Washington til Brüssel.

Les: Lover resultater i Afghanistan innen sommeren

NATO-talsmannen James Appathurai er like optimistisk.

- I løpet av det siste døgnet har vi registrert løfter om over 5000 nye soldater til Afghanistan, sier han.

Det spørs om optimismen er like stor etter dagens møte. Det påståes at mange land vil vente med å gi konkrete løfter til etter Afghanistan-konferansen i London i januar, der president Hamid Karzai vil fortelle om sine vyer, blant annet når det gjelder å bekjempe den utbredte korrupsjonen i Afghanistan.

Over 20 av de 43 landene som utgjør ISAF-styrken har antydet at de vil sende flere soldater.

Norge er ikke blant dem.

- Dette er vurderinger Norge selv gjør, og jeg er helt sikker på vi har formidlet at Norge har et høyt bidrag. Norge ligger allerede over gjennomsnittet blant bidragsyterne til ISAF-styrken, og der blir vi liggende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt