Hopp til innhold

Klar til å feire eventuell britisk EU-utmeldelse

LONDON (NRK): Norske Nei til EU har god tro på at Storbritannia kan velge å melde seg ut av EU etter den kommende folkeavstemning. Men britiske fagbevegelse jobber aktivt for å bli.

Nei til EU på London besøk

'Nei til EU'-leder Kathrine Kleveland reiser gjerne tilbake til London for å feire et eventuelt flertall for utmeldelse av EU.

Foto: Espen Aas / NRK

– Nå er du i et ja-hus, advarer Simon Dubbins, internasjonal leder i Storbritannias største fagforening, Unite, spøkefullt i det han tar imot «Nei til EU» på hovedkontoret i Holborn i London. «Nei til EU» er i byen hovedsakelig for å møte nei-folk, men har også valgt å svinge innom den svært EU-tro fagforeningen.

Omvendt fra Norge

For i motsetning til i Norge, så er det hovedsakelig venstresiden i Storbritannia som er for videre medlemskap i EU, mens høyresiden arbeider imot.

– Vi har ønsket å få en oversikt over «Ut av EU»-bevegelsen her borte, og har vært heldige å møte bredden av bevegelsen, sier leder av «Nei til EU», Kathrine Kleveland.

I øyeblikket er det vind i seilene for EU-skeptikerne i Storbritannia. Flere meningsmålinger har vist et flertall i befolkningen for å forlate unionen.

Senest i helgen viste en måling at 42% av britene ville stemme for å forlate unionen, mens 38% ønsker å bli. Resten har ikke bestemt seg.

Uken før viste en måling at hele 45% ville stemme nei.

Gir høyrevridd media skylden

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatter EU med britisk fagforening

-Britiske arbeidere har mye å takke EU for, hevder internasjonal leder av fagforeningen Unite når han møter leder av Nei til EU, Kathrine Kleveland. De to har motsatt syn på EU-medlemskap.

Foto: Espen Aas / NRK

Simon Dubbins i fagforeningen Unite sier det kan bli en tøff kamp frem mot avstemningen.

Han hevder pressen i flere tiår har drevet kampanjejournalistikk for å få folk til å vende tommelen ned overfor unionen.

Selv mener han britisk fagbevegelse har masse å takke EU for.

– Særlig foreldrepermisjon, rettigheter for midlertidige ansatte, betalt ferie, arbeidstidsreglement, og så videre.

– Så EU har vært bedre for dine medlemmer enn de fleste britiske regjeringer?

– Uten antydning til tvil, svarer Dubbins.

Noen dato for den britiske EU-avstemningen er ennå ikke satt, utover at statsminister David Cameron har lovet at det skal skje innen utgangen av 2017.

Det kan likevel blir folkeavstemning før sommeren, dersom Cameron kommer i mål med reforhandlingene med EU som han nå holder på med.

Så fort de er på plass, kan det gå kort tid til avstemning.

Britisk flagg og EU-flagg

Should I stay or should I go? Allerede før sommeren kan britene ha bestemt seg for om de blir i EU eller ikke.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Klar for å feire

Men utfallet av forhandlingene, særlig punkter som begrensede trygderettigheter for arbeidere fra EU/EØS-området, og mindre grad av sentralisering, kan bli helt sentrale for utfallet av folkeavstemningen.

Lederen av Nei til EU tror på nei.

– Selvsagt tror jeg det er mulig. Med den entusiasmen jeg har møtt her, og meningsmålingene som de er fortsatt, så tror jeg det er mulig. Og vi sier «velkommen ut», vi kommer gjerne over og feirer, og bli gjerne med i EFTA igjen, oppfordrer Kathrine Kleveland.

SISTE NYTT

Siste nytt