Tror Marte har gode sjanser til å slippe ut – raskt

Menneskerettighetsaktivist i Emiratene Rori Donaghy tror norske Marte Deborah Dalelv har gode sjanser til å slippe ut av Dubai, dersom norske myndigheter legger press på riktige personer.

Marte Dalelv

Marte Deborah Dalelv (24) er takknemlig for all støtten hun får fra folk i Norge og verden rundt. Hun er fratatt passet, og oppholder seg ved den norske Sjømannskirken i Dubai.

Foto: Privat, handout fra familien. / NTB scanpix

24 år gamle Marte Deborah Dalelv opplevde å bli fengslet etter å ha anmeldt voldtekt i emiratet Dubai.

Den norske kvinnen har gode sjanser til slippe fengselsstraff, mener Rori Donaghy som er kampanjekoordinator i Emirates Centre for Human Rights.

Han tror norske myndigheter har store muligheter til å påvirke sakens utfall, men at det avhenger av Norge legger press på de «riktige» folkene i Dubai.

– Selv om Dubai og Emiratene framstår som moderne, er styret veldig stammebasert, og mektige enkeltpersoner har makt til å få gjennomført svært mye. Hvis norske myndigheter snakker med de rette folkene, tror jeg hun kan slippe ut av landet veldig raskt, sier Rori Donaghy til NRK.no.

Rori Donaghy

Rori Donaghy er menneskerettighetsaktivist i Emiratene. Han har engasjert seg i Marte Dalelv-saken.

Foto: Privat

Saken har vakt sterkt engasjement i Norge og internasjonalt. Donaghy tror medieomtalen er helt avgjørende i en sak som dette. Jo mer oppmerksomhet saken får, jo mer pinlig blir det for myndighetene, sier han.

– Hvis saken blir stor nok i mediene, og Emiratene opplever at det kan skade omdømmet, så tror jeg det er stor sannsynlighet for at hun kan slippe å sone. Men det er langt ifra uvanlig at kvinner som blir dømt for sex utenfor ekteskapet blir nødt til å sone straffen, sier han.

LES OGSÅ: Norske skoler vurderer å bryte samarbeid med midtøsten-firma

– Rettssystemet er inkonsekvente

Donaghy mener rettssystemet i Dubai er svært vanskelig å navigere i. Domstolene er inkonsekvente, og lovverket er fullt av smutthull, sier han. Dermed avhenger utfallet av rettsaker i stor grad av hvilken påvirkning som blir gjort utenifra og hvilke aktører som blir involvert, sier Donaghy.

– Myndighetene bruker store ressurser på å skape seg et positivt image internasjonalt, når noe truer dette imaget, pleier de å reagere raskt, sier han.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har forsøkt å få kontakt med Emiratenes utenriksminister, men stoppes av helg, ferietid og ramadan. Donaghy sier at det er vanlig at myndighetene slipper fanger fri når ramadan avsluttes.

– Det er en mulighet for at myndighetene benytter seg av dette «vinduet» for å slippe Marte fri og ut av landet, sier han.

– Tviler på at rettssystemet lar seg påvirke

Knut Vikør

Professor i midtøstenhistorie Knut Vikør tror ikke rettssystemet i Dubai lar seg påvirke av presset fra Norge og vesten.

Knut Vikør er professor i midtøstenhistorie ved Universitetet i Bergen. Han tror presset som blir lagt på myndigheten i Dubai kan være med på å styrke Martes sak, men tviler på at rettssystemet i Dubai lar seg rikke.

– Det politiske hold, som har kontakt med vesten, er sannsynligvis interessert i at dette skal få en kjapp avslutning, men det er ikke sikkert rettsvesenet har samme oppfatning, sier Vikør.

– Rettsvesenet er opptatte av å være og opptre som et rettsvesen. Oljeindustrien er bygd opp på samarbeid med overdenen og vesten – derfor er den poltiske siden mer mottakelige for påvirkning og press fra vesten. Utfallet i saken kan gå på styrkeforholdet mellom disse to, men dette er spekulasjoner fra min side, sier han.

Vikør sier at det ikke er urealistisk at Dalelv kan sitte inne i en periode, for deretter å bli benådet.

– Dommen kan avgjøres i en appelldomstol, da får hun en ny dommer og en annen mulighet. Eller så kan det gå mot at hun fengsles i noen måneder og deretter blir benådet. Slik vi så i tilfellet til en australsk jente som ble dømt i en lignende sak, sier Vikør.

Den australske kvinnen Vikør bruker som eksempel ble i 2008 dømt til elleve månder fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskap, etter at hun angivelig skal ha blitt gjengvoldtatt. 27-åringen sonet åtte måneder av dommen i et overfylt kvinnefengsel før hun ble benådet av myndighetene.

Storm på Facebooksiden til turistkontoret

Folk bruker sosiale medier for å si hva de mener om behandlingen av Marte Deborah Dalelv. Facebookgruppen med tittelen «Release Marte Deborah Dalelv» har siden i går fått nærmere 3000 medlemmer.

Flere medlemmer i gruppen har nå lagt igjen meninger på Facebooksiden til turistkontoret i Dubai. Noen av avskymeldingene lyder slik:

«Girls get raped and are sentenced to jail. Do we wanna visit Dubai? Noooooo»

«Remamber to not get raped here or you end up in prison...».

«I will cancel my plans to go to Dubai. if sharia law rules, there is no safety for women there».

«Cred to admin for bringing light to this issue. I will herby also like to anounce that all my plans to visit this country is now canceled due to this issue. I know many others also think the same. A modern country does not put rape victims in jail!»

Saken har også vakt sterkt engasjement på et av verdens mest populære nettforum, Reddit.

Enkelte norske brukere har tatt til orde for boikott av Dubai som reisemål, og mener Norge og verden nå må våkne: «Verden er nødt til å frike ut over dette. Dubai trenger å bli minnet på at dette middelalderske tullet ikke er greit.»

SISTE NYTT

Siste nytt