Meling: – Hvis tyske myndigheter har tenkt til å få noen svar fra Krekar, så må vi få svar først

Tysk politi mistenker at Mulla Krekar er lederen i et nytt europeisk terrornettverk. Selv stiller Krekar seg uforstående til påstandene.

Mulla Krekar

Mulla Krekar (Najmuddin Faraj Ahmad) sammen med sin advokat Brynjar Meling (t.v.). Krekar soner for tiden en dom på to år og ti måneder for trusler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg kan bekrefte at vi kjenner til den tyske etterforskningen og at PST har bistått tysk politi i sakens anledning, men jeg kan ikke utdype dette noe videre. Vi henviser til tysk politi å uttale seg om saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Det var det svenske nyhetsmagasinet Expo som først omtalte at tysk politi ønsket å avhøre Krekar, som en av ti personer som skal være en del av europeisk terrornettverk under etterforskning. Det tyske politiet mistenker at Mulla Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, forsøker å gjenskape strukturen rundt den oppløste terrorgruppa Ansar al-Islam, med Krekar som leder.

– Han stiller seg helt uforstående til dette, og ønsker ikke å medvirke til avhør før vi har fått fullt innsyn i sakens dokumenter, sier Krekars advokat, Brynjar Meling til NRK.

Ransaket boligen

I forbindelse med at tysk politi i mars ba norske myndigheter om bistand til å avhøre Krekar, ransaket politiet 57-åringens bolig og beslagla hans datamaskin.

– Hva slags status har Krekar i etterforskningen?

– Han fikk automatisk status som siktet i saken da tysk politi fikk medhold i sin begjæring om å avhøre Krekar og kunne gjennomføre en ransaking av boligen hans. Siden jeg også ble oppnevnt som hans forsvarer, så er han å anse for siktet, sier Meling.

– Har det vært snakk om noen utlevering til Tyskland?

– Nei, ikke som jeg kjenner til, svarer advokaten.

– Vi tar det foreløpig rolig til vi får se hva som ligger i dokumentene. Hvis tysk politi har tenkt til å få noen svar fra Krekar, så må vi få svar først, konkluderer Meling.

Straffbart i Tyskland

I rettsdokumenter NRK har tilgang til, skriver den tyske påtalemyndigheten, Der Generalbundesanwalt Beim Bundesgerichthof, at de mistenker Krekar for å ha dannet og å være medlem av og støtte en «terrorist- sammenslutning i utlandet».

Alle personene som knyttes til nettverket er fra Irak opprinnelig, men er bosatt i Sverige, Tyskland, Sveits og Storbritannia.

Organisasjonen som hovedsakelig organiseres via chattekanaler og navngitte nettsteder skal etter hvert opprettes i det virkelige liv. Målet skal være å bygge en religiøs stat i nordre Irak (Kurdistan), og på lengre sikt spre sharia-staten til andre land med vold om nødvendig, ifølge det tyske politiet.

De hevder videre at gruppa rundt Krekar samarbeider med Al Qaida i Irak/Iran.

I Tyskland er det straffbart å være medlem i en terrororganisasjon. I forespørselen skriver den tyske påtalemyndigheten at avhørene av Krekar og en svensk statsborger gjøres i forbindelse med straffesaken mot de fem i nettverket som bor i Tyskland.

Tysk påtalemyndighet vil ikke kommentere

Spørsmålene fra den tyske påtalemyndigheten dreier seg etter det NRK kjenner til blant annet om ulike navngitte islamistiske nettsider, chattekanaler og nettverk på sosiale medier som Youtube og Facebook.

Det tyske politiet var også interessert i hvem som har ansvaret for disse nettsidene og hvordan de finansieres. I 2009 ble Krekar avhørt av sveitsisk politi om en del av den samme aktiviteten på nett. Han har også blitt avhørt av politi i andre land.

Krekar har tidligere bekreftet i retten at han har et nettverk på internett, men sier at han bare driver med undervisning i koranen.

Mulla Krekar soner nå en dom på to år og ti måneder i Kongsvinger fengsel for trusler.

Den tyske påtalemyndigheten ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt