NRK Meny
Normal

Tror klasevåpenlandene blir påvirket

Avtalen om klasevåpenforbud er historisk og så viktig at den også vil påvirke landene som fortsatt planlegger å bruke dem, tror utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Klasebombe
Foto: NRK

I dag skriver over 100 land under på avtalen som vil forby klasevåpen. Avtalen ble forhandlet frem i Dublin i år og i dag undertegnes den i Oslo. Dette er den første nedrustningsavtalen på mange år som setter en ny norm for hva slags våpen det er akseptabelt å bruke.

Video nsps_upload_2008_12_3_8_1_51_2561.jpg

VIDEO: Håper klasevåpen blir historie

Jonas Gahr Støre er ikke i tvil om at den soleklare haken ved avtalen er at de store produsentene, land som USA, Russland, Kina, Israel og vårt naboland Finland, ikke undertegner avtalen.
– Men verden blir et helt annet sted etter at denne avtalen nå trer i kraft. Det er skapt en norm, en verdi for hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt, og det påvirker selv de som fortsatt har slike våpen og bruker dem. Senest i Georgia-Russland-konflikten i august er det grunn til å tro at begge partene brukte klasevåpen, og konsekvensen er ille, sier Støre til NRK.

LES: Ikke aktuelt å presse amerikanerne

Han sier Norge, som har gjort klasevåpenforbudet til norsk lov, er forpliktet til å jobbe for at landene som ikke har undertegnet vil endre standpunkt i framtiden.
– Dette er et veldig kraftig startskudd til etappe to, som handler om å få med flere land, trappe opp innsatsen for alle ofrene for klasevåpen og rydding av de millioner på millioner av klasevåpen som fortsatt ligger på markene rundt om i verden, sier Støre som mener avtalen er historisk.

- Dette er den første ordentlige nedrustningsavtalen på flere år som forplikter mange land. Den vitamininnsprøytningen trenger vi i arbeidet for ytterligere nedrustning.

LES: Ble offer for bombene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt