Demokrati i Egypt kan gi drastiske følger for Israel

Et demokratisk styresett i Egypt kan føre til store endringer for Israel. Kanskje må landet legge om hele sin militære strategi.

Demonstranter i Alexandria gir president Mubarak bduskapet "Kom deg ut"

Demonstranter i Alexandria gir president Mubarak bduskapet 'Kom deg ut'.

Foto: Tarek Fawzy / Ap

Odd Karsten Tveit rapporterer fra Kairo

Et demokrati i Egypt kan være mye mer usikkert for Israel enn et stabilt dikatur som nå, konstaterer NRK-journalist Odd Karsten Tveit.

Foto: NRK

– Et demokrati kan føre til at politikken forandres år om annen, og føre til at Israel da må legge om hele sin forsvars- og militære strategi, sier NRK-journalist og tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit.

Israel har helt siden 1979, da landet inngikk en fredsavtale med Egypt, sluppet å ha store styrker langs grensen til Sinai i nabolandet. I stedet har de hatt muligheten til å konsentrere styrkene mot Libanon og Syria, påpeker Tveit.

– Nå sier militære eksperter jeg har snakket med i dag, at de må legge om hele sin strategi. Kanskje må de utvide verneplikten, få et forsterket flyvåpen og en ny marine, fordi et demokrati i Egypt kan være mye mer usikkert for Israel enn et stabilt dikatur som nå, sier Tveit.

Politiske samtaler

Omar Suleiman, visepresident Egypt

I helgen har det også pågått samtaler mellom Egypts visepresident Omar Suleiman og ulike deler av opposisjonen.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

I Egypt har regimekritiske demonstranter demonstrert for trettende dag på rad søndag. Demonstrantene krever at Hosni Mubarak, som har sittet som president siden 1981, går av så raskt som mulig.

Mubarak har varslet at han går av ved presidentvalget i september.

I helgen har det også pågått samtaler mellom visepresident Omar Suleiman og ulike deler av opposisjonen.

For første gang er Det muslimske brorskapet invitert med til samtaler. Bevegelsen er forbudt i Egypt, men tolereres.

Peres hyller Mubarak

President Shimon Peres hyllet lørdag sin hardt pressede egyptiske kollega, president Mubarak, og advarte mot å holde demokratiske valg i nabolandet.

– Hans bidrag til fred vil aldri bli glemt, sa Shimon Peres til hundrevis av EU-parlamentarikere, ifølge israelske medier.

Peres, som sammen med Yasser Arafat og Yitzhak Rabin vant Nobels fredspris i 1994, la ikke skjul på hvor høyt han setter den egyptiske presidenten.

Gjennom de tre tiårene Mubarak har sittet med makten, har han konsekvent håndhevet fredsavtalen som forgjengeren Anwar Sadat undertegnet med Israel i 1979, påpekte Peres overfor gjestene fra Europa.

– Jeg takker ham for å ha reddet mange menneskeliv ved å forhindre krig, sa den 87 år gamle Peres.

(Saken fortsetter under bildet)

Shimon Peres

– Valg i Egypt er farlig. Skulle Det muslimske brorskap bli valgt, kommer de ikke til å bringe fred, sa Israels president Shimon Peres lørdag.

Foto: Spekter / NRK

– Valg i Egypt er farlig

Israel er dypt bekymret over utviklingen i Egypt, og frykter at den politiske uroen i nabolandet skal resultere i et nytt og mindre Israel-vennlig regime.

Det muslimske brorskap har uttalt at de vil kreve folkeavstemning om fredsavtalen med Israel, hvis de kommer til makten etter valget i september.

Peres advarte mot å holde demokratiske valg i Egypt.

– Valg i Egypt er farlig. Skulle Det muslimske brorskap bli valgt, kommer de ikke til å bringe fred. Demokrati uten fred er ikke demokrati, sa den israelske presidenten.

Video Profil på Det muslimske brorskap

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Profil på Det muslimske brorskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt