NRK Meny
Normal

Tror ikke på Trumps beklagelse

Fire USA-kjennere og eksperter NRK har snakket med syns det er vanskelig å tro Donald Trump når han sier han angrer på tidligere uttalelser. De tror det er en strategi videre i kampen om å bli USAs neste president.

Presidentkandidat Donald Trump foretok en uvant botsøvelse torsdag da han beklaget å ha fornærmet folk med sin ufine måte å snakke på.

e video: Donald Trump holdt seg til manus da han talte i går, han snakket ikke «rett fra levra», slik han ofte har gjort før.

– Noen ganger, når det går hett for seg i debatter og du snakker om en rekke emner, velger du ikke de rette ordene eller du sier feil ting.

– Jeg har gjort det, og tro det eller ei, men det angrer jeg på. Særlig der det har påført folk personlig smerte, sa Trump på et valgmøte i Charlotte i delstaten North Carolina torsdag.

Denne for ham uvanlige botsøvelse kom etter han gjennom måneder har kommet med fornærmende stikk mot flere grupper.

Ikke minst var det mange som reagerte på den republikanske presidentkandidatens bemerkninger om foreldrene til en muslimsk, amerikansk soldat som ble drept av en bilbombe i Irak i 2004. Også da han hintet om at væpnede amerikanere kan stoppe Hillary Clinton var det mange som mente at nok fikk være nok.

Nå har Donald Trump byttet ut valgkampledelsen sin og på gårsdagens møte holdt han seg til manus på teleprompteren og snakket ikke «rett fra levra», slik han har gjort så mange ganger før.

Men ingen av dem NRK har snakket med, tror noe på det Donald Trump sa i går.

– Tror ikke et sekund

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sympatiserer sterkt med Det republikanske partiet og følger den amerikanske valgkampen tett.

Vebjørn Selbekk

Republikanervenn og sjefredaktør Vebjørn Selbekk mener Trump har kommet langt ved å være stor i kjeften.

Foto: NRK

Jeg tror ikke et sekund på denne beklagelsen, sier han.

Han tror det eneste Trump er lei seg for, er de dårlige meningsmålingene.

– Det han har sagt, er veldig konsistent med det budskapet han har hatt hele tiden. Og alt han har oppnådd, har han oppnådd ved å være stor i kjeften og ved å sette grupper opp mot hverandre, mener Selbekk.

Han tror beklagelsen er valgkamptaktikk, at Trump nå ser at han må endre strategi hvis han skal ha en sjanse til å vinne presidentvalget i november.

– Jeg tror ikke dette vil fungere, en mann som Trump snur ikke på femøringen. Jeg tror de fleste gjennomskuer det, dette er et forsøk på å redde en kampanje som er ferd med å havne i grøfta, avslutter Selbekk.

– Høres ut som et barn som må si unnskyld

– Det er ikke noen særlig smart strategi i lengden å sjikanere alt og alle, så det er nok gitt beskjed om at han må legge om tonen, sier retoriker og professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge.

Kjell Lars Berge

Retoriker Kjell Lars Berge er generelt lite imponert over talene til Trump.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Han syns Trump høres ut som et barn som har fått beskjed om å be om unnskyldning.

– Dette er som å høre rampen i klassen som har mobbet og som pliktskyldig ber om unnskyldning. Det er liksom ikke noe ærlighet og oppriktighet her. Dette er åpenbart strategisk tenkt, syns jeg.

Han tror folk neppe endrer oppfatning om Trump nå og syns det er vanskelig å forstå hvem det er han egentlig sier unnskyld til.

– Dessuten er det veldig, veldig sent å komme med en anstendig oppførsel nå, sier Berge.

Han er generelt lite imponert over talene til Trump.

– Sakligheten er fraværende, kunnskapsnivået er svakt. Han bryr seg ikke om det, men det ser ikke ut som kjernetroppene bryr seg om det heller, sier retorikeren.

Trump-tilhengere på valgmøte i Charlotte, North Carolina

Trump-tilhengere i bønn før valgmøtet i Charlotte startet.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Vil ikke hjelpe

​Jeg tror egentlig ikke nattens beklagelse vil hjelpe Trump. Den kommer også lovlig sent, istemmer sier Hilde Restad, førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes høyskole og med doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk.

Hilde Eliassen Restad

USA-ekspert Hilde Restad tror ikke Trump vil klare å endre adferd og retorikk.

Foto: Bjørknes Høyskole

– Det han egentlig sier er at «han er for ærlig». Så det er mer en ikke beklagende beklagelse.

– Hadde han klart å endre adferd helt frem til valgdagen, kunne det kanskje hatt en effekt. Men Trump er kjent for ikke å klare å holde seg i mer enn 24 timer, så det holder neppe nå heller, mener Restad.

Hun peker på at Trumps kjernevelgere, i hovedsak hvite menn og kvinner uten høyere utdannelse, ikke har hatt problemer med å akseptere hva presidentkandidaten har uttalt av fornærmende art frem til nå. For andre velgergrupper; de avvisende, de usikre, de avventede, vil beklagelsen ikke være nok til å vinne dem over til seg.

– Da måtte han som sagt endret adferd og retorikk helt frem til valgdagen og det tror jeg ikke han klarer, mener Restad.

– Men det nattens utsagn kan bidra til, er å gjøre det lettere for dem i partiet som har stilt seg bak Trump, som Republikanernes leder i Kongressen Paul Ryan. De andre, som har tatt avstand, har neppe tenkt å skifte standpunkt på grunn av dette, sier Hilde Restad.

Tror neppe det varer

Statsviter og kommentator på amerikanskpolitikk.no, Vårin Alme, tror også Donald Trump sannsynligvis er bedt av den nye valgkampledelsen om å si dette.

Vårin Alme

Statsviter Vårin Alme mener Trump har vist tendenser til å moderere seg tidligere, men at det ikke har pleid å vare.

– At han nå går tilbake på sine egne utsagn, kan være positivt for dem som ønsker at han skal vende seg mot hovedvalget, som det kalles. Kandidatene er gjerne mer krasse i starten, mens det er vanlig å prøve å nå mer ut til etablissementet når hovedvalget nærmer seg, sier Alme.

Akkurat som Restad er hun i tvil om dette kommer til å vare.

– Spørsmålet er om han vil klare «å holde seg», erfaringen tilsier at han kommer til å komme med nye kontroversielle utsagn, sier Vårin Alme.

Donald Trump og Rudy Giuliani på valgmøte i Charlotte, North Carolina

Tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani er blitt Donald Trumps faste følgesvenn og oppvarmer.

Foto: Brian Blanco / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt