Hopp til innhold

Tror ikke på bedre forhold mellom Kina og Norge før i 2018

Gerhard Heiberg tar avstand fra fengslingen av fredsprisvinner Liu Xiaobo og kona hans Liu Xia.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg utenfor IOC-hotellet i London under OL i fjor sommer. Heiberg har vært medlem av IOC siden 1994.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Anders Magnus i Beijing
Foto: NRK
Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg i Beijing denne uken der han holdt foredrag.

Foto: Anders Magnus / NRK

Kina-vennen Gerhard Heiberg tror ikke at forholdet mellom Kina og Norge vil bedre seg før i 2018. Og da som en følge av at arbeidsløsheten øker i Norge og at en ny, sosialistisk regjering må bøye av, sier han i et intervju med NRK.

Heiberg tar avstand fra fengslingen av demokratiforkjemperen og fredsprisvinneren Liu Xiaobo og kona hans Liu Xia. Hun har uten lov og dom blitt holdt fengslet i sitt eget hjem siden fredsprisen ble kunngjort i oktober 2010. Men Heiberg har ikke benyttet sine gode kontakter i Kina til å gå i forbønn for de to.

Gerhard Heiberg er best kjent som leder for vinterolympiaden på Lillehammer i 1994. Han har siden hatt verv i den Internasjonale Olympiske Komité, og leder nå dens markedskommisjon.

I den forbindelse hadde han svært mye å gjøre med den kinesiske olympiske komité i 2008. Flere av disse kineserne er nå høytstående ledere i kommunistpartiet og statsadministrasjonen i Kina.

Kritisk til fredsprisen

Etter tildelingen av Nobels fredspris til den fengslete kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo i 2010 har Heiberg flere ganger uttalt seg kritisk til denne tildelingen, som førte til at Kinas regjering la alle forbindelser til det offisielle Norge på is.

Seinest forrige lørdag tok han nok en gang til orde for at den norske regjeringen skal ta initiativet til en normalisering mellom Norge og Kina.

Fredsprisvinner Liu Xiaobo

Fredsprisvinner Liu Xiaobo har sittet fengslet siden han i desember 2008 undertegnet han et politisk manifest for økt demokrati i Kina.

Foto: AFP / Afp

Heiberg reiser fortsatt regelmessig til Kina, én gang i måneden, og denne uken holdt han et foredrag i det nordiske forretningsforumet i Beijing om det framtidige forholdet mellom Kina og Norge.

NRK snakket med Heiberg etter foredraget, og spurte om det er Kinas eller Norges skyld at det er et dårlig forhold mellom våre to land?

– Begge parter har vel litt skyld i det. Men samtidig mener jeg at Norge bør ta et initiativ.

– Helt konkret. Hvordan skal dette initiativet være?

– Det må være et initiativ som sier at man har en viss forståelse for Kinas reaksjonsmønster etter det som skjedde med tildelingen av Nobels fredspris.

– Når ser du for deg at forholdet mellom Norge og Kina blir normalisert?

– Dessverre så ser jeg ikke at det skjer i øyeblikket. Det er mulig at det vil gå flere år. Det synes jeg er forferdelig leit.

– Hvilket år tror du det blir?

– Jeg har tillatt meg å si at jeg tror det går over valget denne gang. Da kommer nok de konservative. Jeg er redd det ikke skjer noe i de fire årene. Så kommer sosialistene tilbake igjen i 2017, og da er det kanskje begynnende arbeidsløshet i Norge. Og da finner man sammen med kineserne i 2018.

– Så du tror ikke at en Høyre-, eventuelt en Frp-regjering kan gjøre noe med forholdet til Kina?

– Jeg tror at veldig mange ikke er opptatt av dette. De vet ikke nok om hva som skjer i Kina.

– Mye bedre å være innenfor

– Du skriver i en kronikk i Aftenposten at «Kina har funnet fram til sitt eget styresett.» Betyr det at du aksepterer et kommunistisk ettpartidiktatur som en grei styreform?

– Nei, det gjør det ikke. Men – slik er situasjonen i dag. Og da mener jeg det er mye bedre å være innenfor og sånn sett kan være med på å påvirke det som skjer i Kina. Å stå utenfor med storslegga og skal slå til kineserne har ingen hensikt.

– Hva synes du selv om fengslingen av fredsprisvinner Liu Xiaobo?

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg i den norske ambassaden i Beijing under OL i 2008.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Når jeg tror på menneskerettigheter og jeg tror på demokrati, så tror jeg ikke det er veien å gå. Det skjedde i Kina, ja. Så får man ta det derfra. Igjen altså, en dialog med dem om dette er bedre enn å gi dem en på trynet med jevne mellomrom.

– Hva synes du om fengslingen av kona hans, Liu Xia? Hun er ikke er dømt for noen ting, men holdes fengslet i sitt eget hjem uten lov og dom.

– Det synes jeg også er galt. Jeg har ikke noe annet syn på det enn vanlige nordmenn.

– Du er jo på mange måter på innsiden. Ikke som nordmann, men som god venn av Kina. Og du kjenner mange i den nåværende ledergruppen i Kina etter ditt samarbeid med Kina under de olympiske lekene i 2008. Hva har du gjort for å bedre forholdene, eventuelt skape muligheter for en løslatelse av disse to: Liu Xiaobo og Liu Xia.

– Jeg tror ikke jeg skal gå i detalj på det. Men kineserne kjenner mitt syn på dette. Jeg har møtt en åpenhet i en diskusjon hvor jeg har fått kinesernes standpunkter og syn på det de mener er en innblanding i interne anliggender.

– Så du har altså gått i forbønn for Liu Xiaobo og Liu Xia?

– Jeg har ikke gått i forbønn, for det er galt å si. Min dialog betyr ingen ting sånn sett. Hvem er jeg oppi dette? Jeg er jo absolutt ingen.

– Hvilken rolle synes du NRK og norsk presse har spilt i denne saken – om fredsprisen og forholdet mellom Norge og Kina?

– Jeg tillater meg å si at jeg synes at man har vært veldig negativ overfor det som skjer i Kina. Jeg hadde håpet at man kunne se med litt mer balanserte øyne, hvis jeg får lov å si det. Men den tiden kommer forhåpentligvis, og det gleder jeg meg til.

Tror Kina vil kjøpe seg opp i Norge

Under foredraget spekulerte Heiberg i hvordan utviklingen ville bli for norsk næringsliv etter at forholdene mellom Norge og Kina etter hans spådom vil bli normalisert i 2018.

Her så han for seg at kinesiske selskaper vil kjøpe opp store deler av Statoil, Telenor og andre viktige norske selskaper:

– Ja, nå ser jeg da henimot tjue år frem i tiden. Jeg vet at mange kinesiske selskaper er veldig interessert i mange norske selskaper. De ser på Norge som et meget stabilt land, med langt framskreden teknisk know how, orden på økonomien og det politiske styresett. Og de ser også hva som kan skje med Nordøstpassasjen. Og de ser at det er ikke bare olje og gass, men det er mineraler – jeg nevnte teknologi. Det er store muligheter i Norge, så hvorfor ikke.

– Er et slikt eventuelt oppkjøp noe vi bør være glade for eller frykte?

– Nei, jeg tror vi må sitte med øyne og ører åpne. Så langt har det vært advart mot utenlandsk kapital i Norge. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe negativt. Kineserne kommer for å lytte og lære og forhåpentligvis for å bruke norsk arbeidskraft og norsk ledelse i Norge og eventuelt også i Kina. Jeg er åpen for en diskusjon om dette, men at vi ikke skal legge oss på ryggen. Det behøver vi ikke. Vi har nok kapital selv. Men kanskje et samarbeid med de kinesiske selskaper og Kina kunne være bra for norsk næringsliv også.

SISTE NYTT

Siste nytt