Lundestad tror ikke Obama lykkes i fredssamtaler

Nobel-direktør Geir Lundestad tror ikke Obamas forsøk på fredsforhandlinger i Midtøsten vil føre frem.

Nobel-direktør Geir Lundestad

Geir Lundestad tviler på at fredsprosessene vil føre frem, men han er glad Obama tar initiativ til samtaler i Washington 2. september.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hilde Henriksen Waage

Demokratene vil lide et nederlag i kongressvalget i november hvis Obama prøver å legge press på Israel, sier Hilde Henriksen Waage.

Foto: NRK

Natt til fredag ble det klart at den såkalte Midtøstenkvartetten, som består av FN, EU, USA og Russland, vil invitere Israel og palestinerne til fredsforhandlinger i Washington 2. september.

Men mannen som skal ha vært drivkraften bak at USAs president Barack Obama ble tildelt Nobels fredspris, tror ikke at USA og Obama vil lykkes.

– Det er ingen grunn til å tro at Obama vil sette saken på spissen og holde igjen militær og økonomisk støtte til Israel, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til NRK.no.

Obamas engasjement for blant annet Midtøsten, og hans ønske om fred mellom Israel og palestinerne, var blant tingene som lå til grunn for pristildelingen.

Dårlige forutsetninger

– Jeg er ingen profet, men det er lett å være pessimistisk når Israel og palestinerne møtes til forhandlinger, sier Lundestad.

Han tror ikke forutsetningene for å lykkes i Washington er spesielt gode.

– Israels statsminister Benjamin Netanyahu leder en meget konservativ regjering, og palestinerne er splittet, sier han.

Men Lundestad tror likevel amerikanerne må ha gjort visse undersøkelser i forkant av de varslede fredssamtalene.

– Det må være noe optimisme i Obama-administrasjonen, sier han.

Kongressvalg i USA

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, er helt enig i at forutsetningene for å lykkes er dårlige. Hun tror faktisk de er dårligere enn noen gang.

– Det er ingen grunn til å tro at Obama vil legge seg ut med Israel ved å presse dem. Demokratene vil lide et nederlag i kongressvalget i november hvis han prøver å legge press på Israel, sier hun til NRK.no.

Det er mye prestisje på spill for Obama. Da han holdt sin etter hvert så berømte tale i Kairo i 2009, sa han at båndene mellom USA og Israel er ubrytelige, men at situasjonen til palestinerne samtidig er uholdbar.

– En tostatsløsning er den eneste måten å få slutt på konflikten, fremholdt han, og oppfordret palestinerne til å få slutt på volden mot Israel, mens israelerne ble bedt om at stanse bygging av bosetninger på palestinske områder.

– Ingen kompromisser

– Når det gjelder Israel, så har ikke de tenkt å gi fra seg en millimeter land. Netanyahu har også et behov for å vise verden at de snakker om fred. De later som om de snakker om fred, men det blir med snakket, sier Henriksen Waage.

Geir Lundestad sier det er kjent at israelerne er interessert i å holde fredsprosessene i gang, men uten å komme til en avtale. Samtidig sier han at palestinerne er interessert i en avtale, men ingen prosess.

– Når det gjelder palestinerne så har de sagt nei til samtaler med Israel i to år, men det er de som trenger samtalene mest. De trenger støtte fra USA for å lykkes, sier Henriksen Waage.

Et lite håp

Henriksen Waage tror det kan være et lite håp om en fredsløsning hvis Obama vil legger press på Israel, men det har hun liten tro på.

– Det viktigste for Obama er å vise at han gjør noe.

I løpet av fredag er det ventet at USAs utenriksminister Hillary Clinton vil komme med om detaljer de forestående fredssamtalene mellom Israel og palestinerne.

SISTE NYTT

Siste nytt