– Israel har allerede vunnet. Det blir ingen tostatsløsning for palestinerne. Derfor hjelper det ikke om Hamas og Fatah-bevegelsen, som president Mahmoud Abbas leder, skulle klare å danne en felles regjering.
Professor Hilde Henriksen Waage har arbeidet med Midtøsten i over 30 år, med hovedfokus på staten Israel, diplomati og forsøk på konfliktløsning.
Foto: NRKDet sier professor i internasjonal historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage. Hun har blant annet utgitt en bok om «Krig og stormaktspolitikk i Midtøsten.»
Uklart om sikkerhetsstyrkene til Hamas
Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Hamas i sin uttalelse søndag morgen at organisasjonen har oppløst administrasjonen som har styrt Gaza siden 2007, og ledelsen går med på å holde valg sammen med Fatah-bevegelsen.
En soldat knyttet til Hamas markerer ettårsdagen for krigen med Israel, 8. juli 2015.
Foto: SUHAIB SALEM / ReutersMen uttalelsen sier ingenting om hva som skal skje med sikkerhetsstyrkene knyttet til Hamas. Det vil være vanskelig, trolig umulig, for de palestinske selvstyremyndighetene å overta administrasjonen av Gaza uten at de Hamas-kontrollerte styrkene legges inn under deres myndighet.
– Jeg tviler sterkt på at Hamas vil legge ned egne sikkerhetsstyrker, sier Henriksen Waage.
Les også:
Fatah: Oppmuntrende nyheter
Nr. 2 i Fatah, Mahmoud Aloul, omtaler Hamas' uttalelse som oppmuntrende nyheter til radiokanalen Voice of Palestine.
– Men vi vil se hva som skjer på bakken før vi tar det neste skrittet, la han til.
Hilde Henriksen Waage tviler på at Fatah virkelig er interessert i å ta over styret av Gaza nå. Det betyr blant annet at den internasjonale økonomiske støtten de palestinske selvstyremyndighetene får i større grad enn i dag må deles med Gaza.
Unggutter i Gaza samler ting som kan selges for gjenvinning i ruiner i Gaza by. Ifølge FN er arbeidsløsheten i Gaza over 40% og 1 million mennesker er avhengig av matvarehjelp fra FN. Fra flyktningeleiren Shati i Gaza by, 10. september 2017.
Foto: MAHMUD HAMS / AFPDet er Norge som leder den internasjonale givergruppen for palestinerne (AHLC). Gruppen har sitt faste. Men verken Norge eller andre land er villig til å legge press på Fatah for å få til et fungerende samarbeid med Hamas.
Tror ikke Israel vil godta noen samlingsregjering
– Hvis det skulle vise seg at Hamas og Fatah blir enige om valg og samlingsregjering, så vil Israel nekte å samarbeide med en slik regjering, sier Henriksen Waage.
Hamas nekter fortsatt å anerkjenne staten Israel, men i mai i år akseptert bevegelsen for første gang å danne en palestinsk stat innenfor grensene skapt av sjudagerskrigen i 1967.
I praksis betyr det en palestinsk stat ved siden av Israel.
Men det er ikke nok for Israel.
– Den israelske regjeringen har vist at den er i stand til å «håndtere» konflikten, inkludert de opprørene som måtte dukke opp fra tid til annen på palestinsk side, mener professor Hilde Henriksen Waage.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) kan stole på full støtte fra USAs president Donald Trump (t.h.). Trump har riktignok bedt ham om å ta det "litt forsiktig" med bosettinger på Vestbredden, men sier han ikke vil legge seg oppi om det blir tostatsløsning eller noe annet. Fra møtet i Washington DC 15. februar 2017.
Foto: SAUL LOEB / AFPOppstykking og piggtråd
– Ved hjelp av piggtråd, veier og bruer stykkes Det palestinske området på Vestbredden opp. De palestinske sikkerhetsstyrkene har ikke noe alternativ, de må samarbeide med sine israelske kolleger om å kontrollere egne borgere.
Waage sier Israel har full kontroll, og at de derfor ikke trenger gå med på noen tostatsløsning for å få tilstrekkelig med fred. Israel.
– Israel vil heller aldri gå meg på noen enhetsstat, med prinsippet om én mann, én stemme. Den eneste virkelige utfordringen er Jerusalem, der det ikke er noenfysiske grenser mellom palestinske og jødiske områder. Men Israel kan også der bare sette inn hæren for å stanse eventuelle opprør, sier Henriksen Waage.
Trass i tallrike FN-resolusjoner mot nye israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden, fortsetter den israelske regjeringen å gi grønt lys for nybygging.
Foto: NINA HAABETH / NTB scanpixHvorfor Hamas vil samarbeide nå
Professor Nils Butenschøn ved Norske senter for Menneskerettigheter har skrevet flere bøker om Israel-Palestina konflikten og fredsprosessen i Midtøsten.
Foto: RUNE PETTER NESS / NTB scanpixIfølge den palestinske journalisten Daoud Kuttab er Qatar under enormt press fra andre arabiske stater for å kutte støtten til Hamas. I juni kuttet Saudi-Arabia og flere andre arabiske land forbindelsene med Qatar, med krav om at landet sluttet å støtte islamsk ekstremisme og terrorisme. Saudi-Arabias nære allierte, USA, har Hamas på listen over terroristorganisasjoner.
– Det har skjedd en maktforskyvning i Midtøsten som rammer Hamas, sier professor Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Qatar bevilget 1,4 milliarder dollar til gjenoppbyggingen av Gaza etter krigen med Israel i 2014, og har i en årrekke finansiert veier, broer og annen infrastruktur.
– Den støtten vil nå ikke bli videreført, sier Butenschøn.
Dessuten har Egypt et regime som er mer Fatah-vennlig enn Hamas-vennlig. Det er Egypt som nå har lagt press på Hamas for å få organisasjon til å samarbeide med Fatah.
President Abbas nøler
På papiret finnes det allerede en samlingsregjering hvor både Fatah og Hamas er med. Men den har aldri fungert, og i mars i år opprettet Hamas en styringskomité for Gaza på siden av regjeringen.
– Det var ekstremt upopulært hos de palestinske selvstyremyndighetene, sier Butenschøn. Komiteen er derfor nå oppløst, trolig mot underhånden løfter om nyvalg.
Palestinernes president, Mahmoud Abbas, under et møte i eksekutivkomitéen for de palestinske selvstyremyndighetene, 13. september 2017.
Foto: ABBAS MOMANI / AFPMen forholdet mellom de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og Hamas er for tiden elendig. Butenschøn er usikker på om det er mulig å enes om et nyvalg med en påfølgende samlingsregjering nå.
I juni bestemte PA seg for å betale mindre for strøm til Gaza, noe som førte til at innbyggerne der har elektrisitet bare noen timer om dagen. I tillegg har president Abbas gått med på et amerikansk krav om å slutte å støtte familiene til palestinere i israelske fengsler økonomisk. Det rammet mange Hamasfamilier hardt.
Selv Gaza by er uten strøm store deler av døgnet. En liten gutt rir i mørket, 11. september i år.
Foto: MAHMUD HAMS / AFP– Dessuten er Fatah nå midt i en lederkrise. President Abbas er 83 år, men det er ingen som står klare til å overta. Et nyvalg nå vil trolig framprovosere en intern lederstrid som den palestinske ledelsen ikke ønsker seg nå, sier Butenschøn.
Les også:
Les også: