Tror ikke det var en hydrogenbombe

Nord-Koreas påstander om at de har utført sin første prøvesprengning av en hydrogenbombe, møter skepsis blant eksperter. – Den var altfor svak, hevder flere.

Episenteret til skjelvet

SENTERET: På det meteorologiske senteret i Sør-Korea pekte de på episenteret for de seismiske rystelsene etter prøvesprengingen. Rystelsene er målt til 5,1.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Mens Nord-Korea mener de har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe og verden fordømmer dét, er det andre som mener det hele er usanne påstander fra diktaturet i øst.

– Rystelsene i bakken er altfor svake til at det kan ha vært en hydrogenbombe, sier Choi Kang, visepresident i den sørkoreanske tenketanken Asan Institute for Policy Studies.

Lite sannsynlig

Halvor Kippe

EKSPERT: – Neppe en vanlig hydrogenbombe, mener seniorforsker Halvor Kippe ved FFI.

– Det er svært lite trolig at Nord-Korea har detonert en hydrogenbombe i vanlig forstand, sier seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets Forskningsinstitutt til NRK.

Han mener at det nordkoreanske atomprogrammet ikke har kommet langt nok til å gjøre dette. Det trengs flere år med avansert utvikling og testing før dette vil være mulig.

Men det er mulig at landet har kommet noe videre i retning av slike våpen, påpeker Kippe.

Et svært kraftig våpen

Også atomeksperten Crispin Rovere som har base i Australia tviler på at det kan ha vært en hydrogenbombe.

– De seismiske dataene som er kommet, tyder på at eksplosjonen var markant under det man kan vente fra en hydrogenbombetest, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Det er fjerde gang Nord-Korea prøvesprenger en atombombe, men første gang de hevder at det er en hydrogenbombe. Hydrogenbomba er et av verdens mest ødeleggende våpen, og ifølge Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen er det ingen grense for hvor store de kan bli.

– Foreløpig ser det ut til at de har gjennomført en vellykket kjernefysisk test, men at de har mislyktes med det andre nivået, en hydrogeneksplosjon, fortsetter Crispin Rovere.

Meteorologisk institutt Japan

Meteorologisk institutt i Japans direktør Yohei Hasegawa viser hvor sterkt skjelvet som fulgte etter sprengningen var, på en pressekonferanse.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

For svakt skjelv

Jordskjelvet som fulgte sprengningen er målt til en styrke på 5,1, og er registrert av myndighetene i Sør-Korea og det amerikanske jordskjelvsenteret.

Det gjør at også den amerikanske forsvarsanalytikeren Bruce Bennet tviler på påstandene.

– Hvis det var en virkelig hydrogenbombe, ville målingen ha vært hundre ganger kraftigere, noe som ville betydd en styrke på rundt 7, sier han.

Det hvite hus vil ikke bekrefte at det er en hydrogenbombe det er snakk om, men sier USA vil svare på provokasjoner og forsvare deres allierte.

En talsmann i det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier ifølge Reuters at «en liten mengde hydrogen kan ha blitt lagt til» under landets fjerde prøvesprenging, men at det ikke er målt noe kjernefysisk stråling.

Nordkoreanske myndigheter sier de har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Prøvesprengningen ble annonsert på statlig tv i Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt