Hopp til innhold

Nygaard tror film-uro kan føre noe godt med seg

– Uroen etter den amerikanske Muhammed-filmen kan føre til mer respekt mellom den muslimske verden og Vesten, tror tidligere forlagssjef William Nygaard.

William Nygaard

EGNE ERFARINGER: William Nygaard ble selv utsatt for et attentat etter å ha gitt ut Salman Rushdies islamkritiske bok «Sataniske vers».

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Nygaard ble utsatt for et attentat i 1993. Selv var han ikke i tvil om at det hadde å gjøre at forlaget han ledet, Aschehoug, hadde gitt ut Salman Rushdies islamkritiske roman «Sataniske vers».

Denne uken har det vært voldelige protester i over 20 land i kjølvannet av amatørfilmen «Innocence of Muslims», som mange muslimer mener krenker profeten Muhammed.

Ett av utfallene har vært at USAs ambassadør til Libya, Christopher Stevens, ble drept i et angrep mot det amerikanske konsulatet i Benghzai.

Dialog og respekt

– Dette er selvfølgelig et risikospill av helt stor karakter, sier Nygaard til NRK-programmet «Søndagsavisa».

– Men jeg tror at i et lengre perspektiv vil nettopp tilførsel av kunnskap, politikernes opplevelse av ansvar i slike situasjoner, og at man faktisk gjennom avreagering av følelser vil ta til seg informasjon som gjør at man etter hvert kanskje kan oppnå både dialog og gjensidig respekt, forklarer den tidligere forlagsdirektøren.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjoner i Jemen

RASERI: Det har vært demonstrasjoner i kjølvannet av den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims» i flere land, deriblant i Jemens hovedstad Sanaa.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Nygaard er lei for at enkelte ønsker å provosere andre på måten filmen har gjort.

– Det er trist at provokatører finnes, de vil nok finnes til alle tider. Men etter hvert tror jeg også dette temaet vil få større balanse og innhold, sier Nygaard, som i dag blant annet er styreleder i NRK.

Opplevde attentat

Nygaard har en egen høyst dramatisk historie knyttet til voldshandlinger og ytringsfrihet.

Den daværende forlagssjefen i Aschehough ble i oktober 1993 skutt og alvorlig skadet utenfor sitt hjem i Oslo. Det antas at drapsforsøket hadde sammenheng med at Aschehoug ga ut Rushdies roman i 1989, og Nygaard var selv ikke i tvil om akkurat det.

– Alle indisier peker i den retning. Alle vitneprov og observasjoner, sa Nygaard i desember 1993, to måneder etter attentatet.

(Saken fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Angret aldri

Irans daværende leder ayatollah Khomeini utstedte i 1989 en dødsdom (fatwa) over Salman Rushdie og alle som bidro til å spre boken, som forleggere. Begrunnelsen var at boken etter det iranske presteskapets mening var gudsbespottende, ifølge Store norske leksikon.

Politietterforskningen av attentatet mot Nygaard har ikke gitt resultater, og ingen gjerningsperson er pågrepet. Nygaard har selv kritisert politiets etterforskning, og en tidligere etterforskningsleder har innrømmet at politiet ikke gjorde en god nok jobb.

Selv påtok Nygaard seg en rolle som forsvarer av Rushdie og ytringsfriheten. Han angret over hodet ikke på å ha gitt ut boken.

– Det er en sentral oppgave for et forlag som vårt, det å stå for ytringsfrihet og forvalte den, sa den daværende forlagssjefen i desember 1993.

Nygaard ble i 1994 tildelt Fritt Ords pris for sin innsats for ytringsfriheten.

SISTE NYTT

Siste nytt