NRK Meny
Normal

Tror europeerne kommer til å forlate Storbritannia

Anette Zimowski fra Tromsø har bodd i London i 13 år. Nå er hun glad familien skal flytte til Norge. – Vi føler oss ikke lenger ønsket her, sier hun etter at britene stemte for å forlate EU.

Anette Zimowski og familien flytter fra London

Anette og familien har bodd i London i 13 år, men skal nå flytte til Norge. Etter EU-avstemningen tror de flere gjør som dem, og forlater Storbritannia.

Foto: Privat

Avgjørelsen om å flytte var tatt før EU-avstemningen. Familien, bestående av norske Anette, hennes britiske mann og deres to barn, skal til Norge.

Da «brexit» var et faktum, annonserte hun det på Facebook: «I am taking this opportunity to announce that I will be leaving the UK. I thought it would be with a heavy heart, but now I can't wait».

– Det gjør fortsatt vondt å dra, men det er lettere å dra fra et land der du ikke lenger føler deg velkommen, utdyper Zimowski overfor NRK.

Nå er hun glad barna har norske pass, og kan flytte fritt.

Flere europeere vil dra

For de europeiske arbeidsinnvandrerne i Storbritannia er det mange ubesvarte spørsmål etter at britene i går stemte for å forlate EU.

Anette Zimowski

Etter 13 år i London flytter Anette Zimowski hjem til Norge.

Foto: Privat

– Dette skaper en stor usikkerhet. Jeg kjenner mange fra europeiske land som sier at det nå er på tide å dra, sier Zimowski, som ser for seg en «brain drain» etter utmeldelsen.

Hun tror høyt utdannede folk som har etablert familie og gjort karriere i Storbritannia vil søke jobb i andre land på grunn av usikkerheten. I tillegg er følelsen av å ikke være velkommen ubehagelig.

– Mange prøver å si at innvandringsspørsmålet ikke har vært viktigst, men det er klart den har vært det. Særlig østeuropeere kjenner på følelsen av å bli sett ned på og være uønsket, sier Zimowski, som selv har et polsk navn og mange østeuropeiske venner.

– Vi har ikke hatt stemmerett, men påvirkes veldig av valget som er tatt.

– Har gjort en feil

Da Zimowski la seg i går, trodde hun ikke det var sannsynlig for at britene skulle stemme for å forlate EU. Da hun våknet i dag tidlig ble hun sjokkert.

– Jeg hørte det på stemmene som snakket i radioen at noe hadde skjedd, sier hun.

Hun hadde også fått flere tekstmeldinger fra venner som var like overraska som henne. I London, der familien bor, stemte de fleste for å bli værende i EU.

– Jeg mener Storbritannia har gjort en feil, sier Zimowski. Nå gleder hun seg til å flytte hjem, selv om også Norge er utenfor EU.

– Det er veldig stor forskjell på å forlate og å ikke bli med i første omgang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt