Hopp til innhold

Tror drapet på Cox vil holde landet i EU

Pundet har styrket seg etter at den britiske politikeren Jo Cox ble drept på åpen gate i går. Det blir tolket som at markedet tror drapet vil bidra til at befolkningen stemme for å bli værende i EU

BRITAIN-EU-POLITICS-SHOOTING

Britene sørger over politikeren som ble skutt og knivstukket i går. Nå kan drapet være med på å holde Storbritannia i EU.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

Pundet steg et halvt prosentpoeng mot dollar etter at nyheten om drapet ble kjent i markedet. Også mot euro styrket pundet seg, og styrkningen målt mot norske kroner var spesielt sterk.

Aksjeindeksen FTS-100 har også hatt en klar oppgang.

Markedsreaksjonene blir tolket som positivt for den delen av befolkningen som ønsker å bli værende i EU.

– Drapet kan endre psykologien i valgkampen. De som er for EU kan vinne på denne tragiske hendelsen. Det kan øke deres muligheter, sier økonom Fariborz Moshirian ved University of New South Wales til CNBC.

Moshirian blir støttet i sitt syn av analytiker Alan Ruskin i Deutsche Bank.

– Oppgangen i pundet er på grunn av det nå er en høyere sannsynlighet for at ja-siden kommer til å vinne, sier Ruskin til CNBC.

Laster Twitter-innhold

Var for å bli

Jo Cox ble stukket med kniv og skutt flere ganger. Et av skuddene traff henne i hodet skriver Associated Press. Gjerningsmannen er pågrepet.

Den 41 år gamle politikeren representerte Labour i det britiske underhuset, og hun var en motstander av at Storbritannia skulle trekke seg ut av EU.

Britain MP Shooting

Joe Cox ble 41 år gammel og etterlater seg ektemann og to barn.

Foto: Yui Mok / Ap

Det var likevel i innvandringspolitikken hun var mest markant, og britisk media skriver i dag at drapsmannen hadde klar tilknytning til høyreekstreme miljøer.

Les også: - Drapsmannen var nynazist

23. juni går britene til urnene for å si ja eller nei til EU. Meningsmålingene spriker, men eksperter NRK har snakket med i de siste tror at det vil gå ja sidens vei.

Det er spesielt den høye valgdeltagelsen som kan være utslagsgivende. Noen målinger tyder på at 68 prosent av befolkningen vil avgi stemme.

Det betyr at mange unge også vil la sin stemme bli hørt, og de er mer positive til fortsatt EU-medlemskap enn de eldre.

Laster Twitter-innhold

Publiserer ikke meningsmålinger

Etter at drapet ble kjent, har flere mediaaktører og meningsmålingsinstitutter sagt at de venter med å publisere de nye meningsmålingene.

Les også: Nå vil flertallet forlate EU, kanskje

De siste målingene før drapet tydet på at det sto veldig likt mellom de to partene, med en liten ledelse til nei-siden.

Samtidig melder hovedkvarterene til både ja- og nei-siden at de opprettholder pausen i valgkampen som de innførte i går.

SISTE NYTT

Siste nytt