Hopp til innhold

Tror disse stod bak Brussel-terror

Den belgiske statsadvokaten bekrefter at de mistenker tre personer på et overvåkningsbilde for å stå bak terroren på flyplassen tirsdag. To av dem skal ha sprengt seg selv i de to bombeangrepene, mens politiet jakter på tredjemann.

Antatte gjerningsmenn

ANTATTE GJERNINGSMENN: Belgisk politi tror de to mennene på bildet i svart var selvmordsbomberne som sprengte seg selv på flyplassen tirsdag. Mannen i hvitt til høyre, antas å fremdeles være i live og er etterlyst for terrorangrepet.

Foto: - / Afp

Belgisk politi gjennomfører nå aksjoner rundt om i landet i forbindelse med terrorangrepene i Brussel. Det opplyste statsadvokat Frederic van Leeuv på en pressekonferanse.

– Politiaksjonene skjer flere steder i landet og flere vitner avhøres, bekreftet Van Leeuw.

Ved 18-tiden gikk det belgiske politiet ut med en etterlysning av en mann som trillet en bagasjevogn på et overvåkningsbilde fra Brussels hovedflyplass.

Mannen er mistenkt i forbindelse med bombeangrepene på Zaventem lufthavn tirsdag, skriver Reuters.

På fotografiet har den etterlyste mannen briller og et fippskjegg. Han har på seg en hvit jakke, svart hatt, og triller en bagasjetralle med en stor, svart bag på.

Laster Twitter-innhold

Sett løpende fra åstedet

Overvåkningsbildet, som viser tre menn, ble tidligere på dagen lekket til pressen. Det verserte mange ulike versjoner om de tre personenes tilknytning til terrorangrepene.

Under pressekonferansen tirsdag kveld bekreftet den belgiske statsadvokaten at to av de tre er antatt selvmordsbombere som sprengte seg selv på Zaventem lufthavn, mens tredjemann antas å være på flukt.

– Den tredje, som hadde på seg en lys jakke og hatt, søkes aktivt etterm, sa Frederic Van Leeuw.

Vitner skal ha sett den etterlyste mannen løpende fra flyplassbygningen.

Kort tid etter bombeeksplosjonen på flyplassen

Bilde tatt fra RTL TVI kort tid etter bombeeksplosjonen. Folk ligger på gulvet på Zaventem flyplass.

Foto: STRINGER / Afp

Terrorgruppa IS hevder de står bak

IS sier de står bak terroren i Belgia, hevder et nyhetsbyrå knyttet til ekstremistgruppa.

Kilder i den syriske byen Raqqa skal ha fortalt den irakiske etterretningstjenesten at den ekstremistiske gruppa planla terrorangrep i Europa i to måneder, som hadde «flyplasser og togstasjoner som mål», skriver nyhetsbyrået Ap.

Politiets etterlysning

Politiets etterlysning på Facebook.

Foto: Skjermdump

Ifølge kilden skal ikke Brussel ha vært med i planene i utgangspunktet, men at IS endret planen etter at Salah Abdeslam, som er siktet for terroren i Paris, ble pågrepet i Belgia fredag.

Litt senere kom også en melding fra nyhetsbyrået AMAQ, som knyttes til terrorgruppa IS:

– IS-soldater har utført en rekke bombeangrep med bombebelter og annet utstyr på tirsdag, rettet mot en flyplass og en sentral undergrunnsstasjon, sentralt i den belgiske hovedstaden Brussel.

Ifølge Reuters mener offisielle kilder i USA at IS´s utspill trolig er ekte, og at terrorangrepene mest sannsynlig ble utført at militante tilknyttet arresterte Salah Abdeslam.

Kart over Brussel-terror
Foto: Marco Vaglieri / NRK

Frykter flere på frifot

Politiet har startet ransakelser av hus i Brussel-regionen etter terrorangrepet på Brussel lufthavn og metrostasjonene. Det opplyser kringkasteren RTBF.

Like før klokken 14.00 sier Belgias utenriksminister Didier Reynders at myndighetene frykter at mistenkte involvert i terrorangrepene fremdeles er på frifot.

– Etterforskningen pågår fordi vi frykter at flere er på frifot, sa Reynders til rikskringkasteren RTBF etter en pressekonferanse i Brussel.

Ved 16-tiden tirsdag opplyser belgiske myndigheter at folk igjen kan bevege seg rundt, etter tidligere å ha blitt oppfordret til å holde seg i inne. Togstasjonene åpnes igjen, mens den internasjonale flyplassen Zaventem forblir stengt ut onsdag.

– Men trusselen for flere angrep er fremdeles reell og alvorlig, sier Peter Mertens ved det belgiske krisesenteret.

– En tredje bombe

Belgiske myndigheter fant senere en tredje, udetonert bombe på flyplassen.

– Tre bomber ble brakt inn i bygningen, hvorav en ikke eksploderte, sier Lodewijk De Witte, guvernøren i den flamske Brabant-provinsen til AFP.

Bomben ble senere destruert i en kontrollert eksplosjon.

VRT sier politiet også har funnet en kalasjnikov-rifle ved en av de døde angriperne på flyplassen.

Myndighetene i Belgia har bekreftet at angrepet på Zaventem lufthavn var et selvmordsangrep.

Ifølge nyhetsbyrået Belga at det ble avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen.

– Det var to eksplosjoner i avgangshallen på Zaventem lufthavn, en av dem var trolig en selvmordsbomber. Rundt en halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, bekrefter statsadvokat Frédéric van Leeuw, ifølge Reuters.

Etter eksplosjonene i Brussel er nå trusselnivået i Belgia økt til høyeste nivå.

Minst 34 døde

To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 8 tirsdag morgen, og så langt meldes det at 14 mennesker har mistet livet. Rundt 200 skal ha blitt skadet.

Kort tid etter eksplosjonene på flyplassen ble metrostasjoner i den belgiske storbyen rammet av eksplosjoner. Minst 20 mennesker ble drept der, ifølge tall ordføreren i den belgiske hovedstaden.

Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker, ifølge en belgisk TV stasjon, skriver Ap. Flere av de skadde skal ha dype kutt etter å ha blitt truffet av spiker og glass, ifølge den flamske TV-stasjonen VTM.

Belgiske myndigheter har varslet tre dagers landesorg fra og med i dag etter de dødelige angrepene. Alle flagg på offisielle bygg skal flagges på halv stang, skriver AFP.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt