Hopp til innhold

Tror Diktator-Kim har utviklet små atomvåpen som kan nå langt

Amerikansk etterretning mener Nord-Korea har nådd en viktig og farlig milepæl, ifølge Washington Post.

Nord-Korea hevder de kan nå hele USAs fastland

Nord-Korea har gjennomført to testoppskytinger av et langtrekkende missil. Nå hevder amerikansk etterretning at landet har utviklet atomvåpen som er små nok til at de får plass om bord.

Nord-Korea har greid å produsere små atomstridshoder som kan få plass i missilene de bruker, og har dermed oppnådd en viktig milepæl på veien mot å bli en full atomvåpenmakt, hevder amerikansk etterretning i en rapport Washington Post har fått innsyn i.

Forhøyet bane

Sommerens prøveoppskytninger gikk høyt og langt over atmosfæren. Med en flatere bane kan de nå mye lengre.

Foto: Yonhap

Rapporten kommer i kjølvannet av et ytterligere skriv, som slår fast at det lukkede landet, som blir ledet av diktator Kim Jong-un, kontrollerer opptil 60 atomvåpen totalt.

Kan ha kommet langt

Dersom påstanden stemmer, betyr det at Nord-Korea har kommet mye lengre i utviklingen av langtrekkende kjernefysiske våpen enn først fryktet.

– Etterretningstjenesten vurderer det dit hen at Nord-Korea har produsert atomvåpen som kan sendes med missiler, inkludert langtrekkende missiler, heter det i rapporten fra etaten Defense Intelligence Agency (DIA), datert 28. juli.

North Korean leader Kim Jong Un reacts with scientists and technicians of the DPRK Academy of Defence Science after the test-launch of Hwasong-14 in this undated photo released by KCNA

Kim Jong-un etter en av sommerens testoppskytinger.

Foto: Kcna / Reuters

Flere anonyme etterretningskilder bekrefter konklusjonen overfor avisa, men verken DIA eller den sentrale ledelsen for USAs etterretningstjenester ønsker å kommentere saken.

Også det japanske forsvarsdepartementet konkluderte denne uka med at Nord-Korea har oppnådd såkalt miniatyrisering av atomvåpnene, ifølge Washington Post.

Rekkevidde for nordkoreanske raketter

De siste missilene som Nord-Korea testet kan trolig nå så langt som det amerikanske fastlandet.

Foto: Kilde: James Martin Center/BBC/Google Maps

Nye sanksjoner

Nord-Korea har utført fem atomprøvesprengninger de siste elleve åra, senest i 2016. De hevdet da at bomben var liten nok til å få plass i et missil, men dette er ikke uavhengig bekreftet.

I fjor viste også statlige medier bilder av en rund gjenstand som myndighetene hevder er et lite atomsprenglegeme, men heller ikke dette er bekreftet.

Nord-Korea

Diktator-Kim viste i fjor fram en rundt gjenstand på tv, som regimet hevder er et atomvåpen som får plass i en rakett. Det er ikke bekreftet at påstanden var sann.

Foto: Ahn Young-joon / AP

I helga vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig nye sanksjoner mot det lukkede landet. Resolusjonen forbyr blant annet all nordkoreansk eksport av varer som kull, jern og sjømat, noe som er beregnet til å koste dem én milliard dollar, rundt åtte milliarder kroner, i årlige inntekter.

Sanksjonene kom på plass etter at landet gjennomførte sin hittil siste missiloppskyting 29. juli i år. Både regimet og internasjonale eksperter mener disse missilene kan nå så langt som det amerikanske fastlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt