NRK Meny
Normal

Tror det kommer flere lignende terrorangrep

Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forvarsstudier, mener vi må være forberedt på flere terrorangrep med skytevåpen i tiden fremover. Han sier at også Norge er truet.

Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier

IKKE BOMBER: – Håndvåpen er mye enklere å både anskaffe og bruke enn bomber, sier Anders Romarheim.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Angrepet i Paris understreker flere trender i måten terrorister opererer på. De bruker blant annet håndvåpen mot myke mål i stedet for bomber, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, til NRK.

Romarheim mener at terrortrusselen mot Europa har økt, og at dette også gjelder Norge.

På Twitter skrev han tidligere i dag at vi må vente oss flere slike angrep i tiden som kommer.

Laster Twitter-innhold

Enklere enn bomber

De tre siste terrorangrepene som kan knyttes til Frankrike – skytingen mot jøder i Toulouse i 2012, skytingen i det jødiske museet i Brussel i fjor og dagens brutale angrep mot avisen Charlie Hebdo – ble alle gjennomført med håndvåpen, forteller han.

– Det er vanskelig å være helt sikker på hvorfor dette er trenden, men en faktor som spiller inn, er at håndvåpen er mye enklere å både anskaffe og bruke enn bomber, sier Romarheim.

Han trekker også frem at terroristene med håndvåpen i mye større grad vet hvem de rammer.

Kan velge ofre

For 10 år siden var det typiske terrorangrepet i Europa simultane bombeaksjoner mot transportsektoren. Men da manglet terroristene kontroll på hvem de rammer, de kunne i teorien drepe mennesker de egentlig ville spare.

Romarheim forteller at Al Qaida siden London-bombingen i 2005 har drept flere muslimer enn ikke-muslimer i sine terrorangrep, og at dette har gitt dem et forklaringsproblem når de hevder de kjemper på vegne av muslimer.

– Med håndvåpen har de større kontroll, sier Romarheim.

I noen islamistiske terrorangrep, blant annet mot kjøpesenter Westgate i Nairobi fjor, har terroristene forsøkt å spare muslimer.

Forsøker å stikke av

En annet trend er at terroristene forsøker å slippe unna, forteller Romarheim. Det er ikke lenger rene selvmordsangrep.

– Det er enten «kjemp til du dør», eller et kjapt nålestikk og så prøve å smelte inn befolkningen, legger Romarheim til.

Politiets sikkerhetstjeneste sa i en uttalelse tidligere i dag at de følger situasjonen i Paris forløpende for å se om den har betydning for trusselbildet i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt