Tror det er en russisk ubåt fra 1. verdenskrig

Det svenske forsvaret avventer å reise ut til ubåtvraket som er blitt funnet utenfor Sveriges østkyst. Avisen Dagens Nyheter skriver at det kan være en russisk ubåt som krasjet under 1. verdenskrig.

Ubåt Som-klassen

1. VERDENSKRIG: Det kan være en ubåt av denne typen, den russiske Som-klassen fra tidlig 1900-tall, som er blitt funnet utenfor svenskekysten.

Foto: Copyrightfritt

Det er det private selskapet Ocean X Team som sier de har funnet et ubåtvrak i svensk farvann.

Forsvaret i Sverige bekrefter overfor NRK at de holder på å analysere ubåtfunnet.

Undersøker saken

Anders Kallin, pressetalsmann i det svenske forsvaret

Anders Kallin, pressetalsmann i det svenske forsvaret

Foto: Sveriges forsvar

– Vi ble kontaktet av selskapet i dag. Vi har studerte en del av deres materiale, og vi kommer til fortsette å analysere dette. Forsvaret bør konstatere hva det er og hvor lenge det har ligget. Med det som grunnlag kan vi beslutte hva som skal gjøres, sier Anders Kallin, pressetalsmann i det svenske forsvaret til NRK.

Tror båten er gammel

Kilder som den svenske avisen Dagens Nyheter har pratet med, sier at det med stor sannsynlighet dreier seg om en russisk ubåt fra 1. verdenskrig.

Ifølge kildene er det sannsynligvis ubåten «Catfish» fra «Som-klassen» som kolliderte med et svensk handelsfartøy 10. mai 1916.

Følg saken fortløpende her:

Også Per Andersson, en pensjonert offiser i den svenske marinen og tidligere medlem av Sverige gruppe for ubåtanalyse, tror det er snakk om den russiske båten som sank i 1916.

– Alt tyder på at det er Catfish, sier han til Expressen.

Disse analysene strider med det Dennis Asberg i Ocean X Team sa til NRK mandag. Han sa at båten så moderne ut og virket «fresh».

– Den ser ikke veldig gammel ut, sa Asberg.

Flere anonyme kilder som tidligere har jobbet med ubåtanalyser for det svenske forsvaret, sier til Dagens Nyheter at ubåtens hvileplass allerede har vært kjent i minst et år.

Fant krigsgrav i 2012

Selskapet som har funnet ubåten, har opplyst at alle lukene på fartøyet er stengt. Det kan være en indikasjon på at mannskapet fremdeles er om bord

Kallin forteller at hvis ubåten tilhører et annet land, må dette landet kontaktes før man bestemmer om den skal berges eller ikke.

– Vi har hatt en lignende sak der det ble funnet en russisk ubåt i svensk farvann sydøst for Öland. Der gjennomførte Russland en kransenedleggelse, forteller Kallin til NRK.

Det var en sprengt, sovjetisk ubåt fra 1930-tallet som ble funnet av sportsdykkere i 2012. Aftonbladet skrev den gang at funnet ble betraktet som en krigsgrav.

Les også: Sverige har sikre bevis på ubåtkrenkelse

Mulig russisk tekst

Ocean X Team har sagt at ubåten er 20 meter lang, ikke har synlige skader og har skrift på seg som kan være fra det kyrilliske alfabetet.

Selskapet vil ikke si hvor de har funnet ubåten, men opplyste til NRK at det er utenfor Stockholms skjærgård. Til andre aviser har de brukt formuleringen «i Midt-Sverige».

Laster kart, vennligst vent...

Vrakleterne i Ocean X Team sier til NRK at de har funnet vraket utenfor Stockholms skjærgård. Hvor langt ut og i hvilken retning, vil de ikke si.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt