NRK Meny
Normal

Tror bankbegrensningene vil vare lenge

ATEN (NRK): Grekerne vil neppe kunne ta ut mer enn 60 euro dagen av bankene på lang tid, ifølge foreningen for greske eksportbedrifter. I mellomtiden stopper økonomien stadig mer opp fordi både folk og næringslivet mangler kontanter.

Minibankkø i i Aten

Grekerne kan bare ta ut 60 euro per dag i minibankene. I praksis er beløpet vanligvis 50 euro, fordi bankene har gått tomme for annet enn 50-eurosedler.

Foto: Kristian Elster / NRK

Nikos Archontis

Operasjonell sjef for Den panhellenske sammenslutningen av eksportører, Nikos Archontis.

Foto: ANTONIS KRITIKOS / Privat

– Kapitalkontrollen er kommet for å bli. Da Kypros innførte tilsvarende restriksjoner i mars 2013 varte det i to år, sier Nikos Archontis til NRK.

Han er operasjonell sjef for Den panhellenske sammenslutningen av eksportører, som organiserer over 3000 av Hellas ' eksportbedrifter.

Etter at regjeringen stengte bankene i slutten av juni har mangelen på kontanter blitt mer og mer merkbar.

Et av problemene er at halvparten av eksporten fra Hellas går med lastebiler.

– Lastebiler trenger kontanter. Til å betale bensin, til å betale bompenger og til mat og losji for sjåførene. Det er stadig færre steder man kan betale med kort for slikt, sier Archontis.

Frukthandler i Aten

Etter at uttaksgrensene ble innført i bankene er tillit blitt avgjørende, sier frukthandleren Nikos. De han kjøper frukten og grønnsakene av er folk han har handlet med lenge og som stoler på at han vil gjøre opp når han får kontanter.

Foto: Kristian Elster / NRK

80 prosent nedgang i salget

Både de store eksportbedriftene og mindre foretak får nå stadig større problemer.

Minibank ute av funksjon

De eneste minibankene det ikke er kø foran, er de som ikke virker lenger, sier folk i Aten.

Foto: Kristian Elster / NRK

En av dem som har merket konsekvensene av mangelen på kontanter er 67 år gamle Nikos.

Han driver en av bodene på et ambulerende frukt- og grønnsakmarked. Tirsdag var han i Kypsali; en arbeiderbydel i Aten og stedet statsminister Alexis Tsipras kommer fra.

Nikos forteller at de siste månedene har salget gått ned med 80 prosent og særlig etter at uttaksgrensen i bankene ble innført har folk vært gniene med pengene.

En gang han kastet løk var det flere som kastet seg over søppelbøtten for å få tak i grønnsakene.

– Se her nå. Klokken er elleve og det er ingen som handler. De kommer etter klokken ett fordi de vet at da selger vi det som har blitt dårlig til en lav pris, sier Nikos.

Markedsboder

Bodene på markedet i Kypsali bugner av frukt og grønt, men likevel er det ikke en kunde å se midt på det som burde vært travleste formiddagen.

Ber om mer fleksible løsninger

Bankene skal foreløpig være stengt til og med torsdag. Selv om de er innforstått med at uttaksgrensen kommer til å bestå i lang tid, ber eksportsammenslutningen og resten av næringslivet om mer fleksible løsninger

Skal greske enkeltpersoner eller bedrifter i dag sende penger ut av landet, må det godkjennes av en fem mann stor komite i finansdepartementet.

Det gjelder enten det er penger fra foreldre til en student i utlandet, penger for sykebehandling i utlandet, eller en bedrift som vil kjøpe råvarer i utlandet for produksjon i Hellas.

Eksportalliansen sier at hvis de ikke får lettelser vil eskorten fra Hellas gå ned med 80 millioner euro i uken.

Det er penger som det kriserammede Hellas ikke har råd til å tape. Og det er heller ingen garanti for at kunder i utlandet kommer tilbake senere.

– Flere av våre eksportører har måttet utsette leveranser til utlandet. Slik kan det ikke forsette, det står bedrifter fra andre land klare til å overta om vi ikke leverer, sier Nikos Archontis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt