- Svært sannsynlig at Assange utleveres

Lederen i den svenske advokatforeningen sier sjansen er stor for at Julian Assange vil bli utlevert fra Storbritannia til Sverige.

Video Julian Assange

Video: Julian Assange ankommer retten på dag to av høringen. Det er ventet at retten fredag avgjør om han utleveres eller ikke.

Fredag kan det bli avgjort om britisk rett gir grønt lys for å utlevere Wikileaks-topp Julian Assange til Sverige. Det er ventet at Belmarsh Magistrate's Court i London kommer med en avgjørelse i løpet av dagen.

En svensk rettsinstans har bedt om å få Assange utlevert for å avhøre ham i forbindelse med mistanker om voldtekt og seksuell trakassering.

Assanges advokater har motsatt seg kravet, og mener blant annet at Wikileaks-gründeren risikerer å utleveres videre til USA, hvor hans skjebne kan være uviss.

Les alle NRK.nos saker om voldtektsanklagene mot Assange.

Generalsekretær Anne Ramberg i det svenske Advokatsamfundet sier til Sveriges Television at sannsynligheten er stor for at Assange utleveres.

- De europeiske landene har en avtale seg imellom som gjør at et land må utlevere en person som er mistenkt for et alvorlig lovbrudd i landet det begås i.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Må ha gode argumenter for å nekte

Et viktig spørsmål er om den britiske domstolen har anledning til å nekte utlevering til Sverige, i og med at begge landene er bundet av EUs utleveringsavtale.

Britene må ha gode grunner til det, og i Storbritannia er det bare dommere i laveste rettsinstans som kan nekte utlevering, skriver The Guardian. Belmarsh Magistrate's Court er en slik rettsinstans.

Dommeren kan si at forbrytelsen Assange er mistenkt for ikke oppfyller kravene til utlevering. Assanges advokater argumenterer i retten for at Sverige ikke kan kreve Assange utlevert fordi det ikke foreligger noen siktelse.

Det kreves også at en utlevering kun kan gjennomføres når man er sikker på at personen får en rettferdig rettsbehandling i landet det utvises til. At svensk rettsvesen kjører voldtekssaker for lukket rett er et bevis på at Assange ikke vil få en rettferdig rettsbehandling, hevder advokatene hans.

- Stort press på svensk rett

Slike utleveringsavtaler gjelder bare for lovbrudd som har en maksstraff på minst 12 måneders fengsel. EUs utleveringsavtale ble opprettet for å sikre raskere utveksling av personer som er mistenkt eller siktet for terrorisme og alvorlig kriminalitet.

Ramberg sier at presset nå er stort på integriteten til den svenske aktoren som krevde Assange utlevert.

- Dersom han blir utlevert, er det i utgangspunktet kun for å svare på spørsmål. Om det som kommer fram i avhørene ikke er nok til å fengsle ham, vil det legge press på anklageren etter alt oppstyret som har vært, sier hun.

Mener USA-utlevering er usannsynlig

Når det gjelder Assanges frykt for å utleveres til USA, hvor han tror at dødsstraff og Guantanamo fangeleir kan vente ham, sier Ramberg dette:

- For at Assange skal kunne utleveres til USA, må han ha gjort seg skyldig i et lovbrudd der som også er et lovbrudd med høy strafferamme i Sverige. I tillegg må britene godkjenne en slik utlevering, sier Ramberg, og mener det er høyst usannsynlig at så skjer.

Også aktor Clare Montgomery avviste i går i retten at Assange står i fare for å utleveres til USA.

- Dersom det foreligger en trussel om urettferdig behandling vil dette bli reagert på fra menneskerettighetskonvensjonen, samt fra Storbritannia, sa Montgomery, ifølge Dagbladet.

Det amerikanske justisdepartementet har på sin side bekreftet at de har startet etterforskning av Wikileaks-saken, og Assange kan få en spionasjetiltale rettet mot seg.

Peter Sommer ved London School of Economics, som er ekspert på nettkriminalitet, sier til nyhetsbyrået AP at USA lettere vil få Assange utlevert om han sitter fengslet i Storbritannia.

Han mener dette skyldes at Storbritannia siden 2003 har hatt et av de mest USA-vennlige utleveringsregimene i Europa.

Video Assange snakker til pressen etter rettsmøtet

Video: Assange snakker til pressen etter rettsmøtet mandag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt