Tror «Berserk» har sunket

Letingen etter den norske seilbåten «Berserk» i Sørishavet fortsetter, selv om skipet «Steve Irwin» nå forlater området ved Franklin-øya.

Sea Sheperd-fartøyet «Steve Irwin» i Sørishavet

Mannskapet på «Steve Irwin» har lett gjennom et område på 4000 kvadratkilometer i Sørishavet.

Foto: Barbara Vega/Sea Sheperd

Skipet seiler nå mot den australske øya Tasmania, men vil lete langs kysten av Antarktis, nord for den siste kjente posisjonen til «Berserk», opplyser sjøredningstjenesten i New Zealand.

– De sier at man nå har gjort ferdig alle helikoptersøkene. I dag tidlig gjorde man det siste helikoptersøket utenfor Franklin-øya, som var ett av de siste møtepunktene man hadde avtalt med «Berserk»-mannskapet. Det er ikke funnet noenting, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Video Leter etter Berserk

NETT-TV: I dette området leter de etter Berserk.

Franklin-øya var det siste av fire avtalte ankringspunkter for «Berserk»-mannskapet, og ble undersøkt etter opplysninger fra kaptein Jarle Andhøy, som er i Antarktis sammen med 18-årige Samuel Massie.

Les: Dette er de savnede

Andhøy og Massie er nå i sikkerhet på Scott-basen i Antarktis, melder VG, der de startet ferden mot Sydpolen mellom 15. og 16. februar.

– De har nettopp ankommet basen, og er nå ute igjen for å hente resten av utstyret, sier kommunikasjonsrådgiver Matt Vance ved Scott-basen til avisen.De tre øvrige besetningsmedlemmene på «Berserk» er fortsatt savnet sammen med seilbåten.

Samuel blir spurt om han vil bli med til Sørpolen

Samuel Massie og Jarle Andhøy.

Foto: Widescreen

Tror «Berserk» har sunket

Mike Roberts ved sjøredningssentralen i New Zealand

Mike Roberts leder sjøredningssentralen i New Zealand.

Foto: Anders Magnus / NRK

Mannskapet på «Steve Irwin» har nå satt bort helikopteret, etter 18 timers leting. To andre cruiseskip, som seiler gjennom området, vil også delta i letingen.

– Det detaljerte søket er nå trappet ned, og selv om man sier her på redningssentralen at de ikke gir opp før alt håp er ute, så er det klart at man tror kanskje at båten kan ha gått ned, sier Magnus.

Les også: – Det ser ikke bra ut

Mike Roberts, som leder sjøredningssentralen i New Zealand, opplyser at det ikke blir flere helikoptersøk fordi piloten er utslitt.

– Vi fortsetter søket noen dager til. Det eneste håpet om å finne noen i live er hvis båten fortsatt er flytende. Havner man i sjøen, selv med overlevelsesdrakter på, overlever man ikke mer enn to timer i vannet, som holder to minusgrader, sier Roberts.

Sea Sheperd-skipet følger nå kysten nordover før det setter kursen mot Tasmania, trolig på tirsdag eller onsdag.

Det russiske forskningsfartøyet «Professor Kromov», som var med på letingen tidligere, skal også bli med videre mens de er i området.

Skipet fikk i går kritikk av mannskapet på Steve Irwin, som mente de hadde fått skuffende lite bistand i letingen.

– Vi har brukt opp alle muligheter

Sea Shepherd-sjef Paul Watson

Sea Sheperd-sjef Paul Watson.

Foto: LAURENT CIPRIANI / Ap

Sea Sheperd presiserer i en pressemelding at søket ikke er innstilt, og kaptein Steve Watson lover å fortsette letingen til de får beskjed om å gi seg av sjøredningssentralen i New Zealand.

– Vi har brukt opp alle muligheter. Søket vårt har vært veldig grundig, og vi har lett i hele området fra sørenden av McMurdo-sundet til Franklin-øya tre ganger, sier kaptein Paul Watson i en pressemelding.

Det er fortsatt en mulighet for at Berserk kan ha drevet nordover, noe Sea Sheperd vil undersøke. Watson er imidlertid helt sikker på at mannskapet har funnet det som er å finne.

– Hadde det vært drivgods, et kantret fartøy eller spor etter det savnede mannskapet, ville vi ha funnet det. Kort sagt var det ingenting å finne, sier Watson.

Les: Her finner de redningsflåten til «Berserk»

Watson anslår at mannskapet har finkjemmet over 4000 kvadratkilometer.

Franklin Island

Franklin-øya var det siste avtalte ankringspunktet for «Berserk»-mannskapet.

Foto: Grafikk: NRK

– Sank raskt

Siste livstegn fra «Berserk» kom da båtens nødpeiler gikk av tidlig tirsdag morgen.

Nødsignalet skal vare i 24 timer, og kan sende fra ti meters dyp. Ettersom signalet forsvant etter 45 minutter, kan det tyde på at «Berserk» sank veldig raskt som følge av de ekstreme forholdene, mener Sea Sheperd.

– Dette var modige og erfarne menn, men de hadde alle odds mot seg i møtet med naturens voldsomme vrede, sier Watson.

Watson sier han frykter at undervannsisfjell kan ha truffet «Berserk» , noe som ville ha senket båten ganske raskt.

Mike Roberts ved sjøredningssentralen i New Zealand mener imidlertid at «Berserk» trolig ble tatt av en brottsjø.

Det var åtte meter høye bølger og vind på hundre knop i området da nødsignalet gikk ut, og Roberts tror ikke det var nedising eller isfjell som sank båten.

Roberts forteller videre at nødsenderen om bord måtte aktiveres manuelt, slik at det måtte ha vært noen om bord.

Berserk

«Berserk» i Sørishavet.

Foto: Jarle Andhøy / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt