NRK Meny
Normal

Tropisk kulde – ja takk!

For noen måneder siden var det 47 varmegrader i den indiske hovedstaden New Delhi. Nå er nattetemperaturen nede i sju. Og det er sprengkaldt. Står det i avisen. Og da må det jo være sant!

Innbyggere i New Dehli holder varmen

Innbyggere i New Dehli forsøker å holde varmen.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Hva er kulde? Hvis det er en temperatursvingning på 40 grader så vil det oppleves som kjølig.

Helsefarlig

Når termometeret kryper så langt ned mot null kan det åpenbart få skjebnesvangre følger, så indiske aviser har alliert seg med leger som gir gode råd.

Først og fremst gjelder ikke å la seg lure til å tilbringe noen ekstra minutter under dyna for å slippe kuldesjokket ved å stå opp.

Face the music, er konklusjonen.

For klokka går, man kommer på etterskudd og da må man rushe morgentoalettet. Hvilket kan resultere i at man må løpe til bussen med vått hår. Og dermed er det gjort. Forkjølelse og det som verre er kan bli resultatet. Selv om utetemperaturen skulle stige til nærmere 10 grader, mens man tar tiden til hjelp under dyna.

Vinterklær

Folk synes det er kaldt i New Delhi i desember

Folk synes det er kaldt i New Delhi i desember.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

I hele desember har det stort sett vært 22-23 varmegrader i New Delhi. Og sol. Maksimumstemperaturen har ennå ikke vært under 20.

Med andre ord et vær mange nordmenn ville ha betalt penger for å ha på eget hjemsted i juli. Med en slik gradestokk tenker vi bading, soling og grilling.

Her lengter de etter varmere vær og pakker seg inn i skjerf og lue, vinterfrakk og allværsjakke. Butikkene selger vinterklær - fôrede kåper og varme Kashmir-sjal.

Problemet er at sesongen er kort at de må smi mens jernet er varmt - for å bruke et noe malplassert uttrykk.

Om nettene ser deler av byen ut som en gammeldags St. Hansaften ved fjorden. Det brennes bål. Så er da også temperaturen som en gammeldags St. Hansaften ved fjorden!

«Ekstremkulde» i Mumbai

Indiske barn i New Dehli

Indiske barn har kledd seg varmt i «desemberkulda».

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Indias finansielle sentrum ligger lenger sør og ut mot Det indiske hav. Byen er varmere enn New Delhi - dag og natt.

Men så lenge opplevelsen av kulde er relativ, så blir kuldebølgen i Mumbai en mediesak.

Vi snakker om ekstremtemperaturer - ikke bare ned mot - men under 20 grader om natten. Det innebærer såkalt kjølige morgener og for enkelte blir det vel friskt å promenere i slikt uvær.

64-år gamle Mona Shah sto frem i Hindustan Times som sannhetsvitne. Hun merket det i leddene og vurderte å innstille sin før-frokost-marsj langs Mumbais sjarmerende strandpromenade.

I spaltene nikket legen samtykkende: Slike meteorologiske utfordringer er ingenting for gamle folk. Men sunn fornuft er ikke nok, man må aktivt ta forholdsregler.

«Du»-journalistikk på indisk

Folk i New Delhi forsøker å holde varmen

Folk i New Delhi forsøker å holde varmen i desember ved hjelp av bål.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

«Beat the Winter Blues» sto det å lese i Hindustan Times. «Slik unngår du.........», som det heter i norske tabloider.

Vi må ikke glemme at rådene dreier seg om situasjoner der kvikksølvet ligger i ro rundt 19 varmegrader.

«Ta med ekstra genser», står det. Ekstra genser? I 20 varmegrader?

Drikk vann og spis regelmessig - sannsynligvis fornuftig uansett klima.

Men så: Unngå kalde drikker og iskrem! Anvendt på norske forhold ville det gå år mellom hver gang et barn kunne spise iskrem. Men det mest interessante 19-graders rådet var følgende: Saltvannsgurgling to ganger om dagen hjelper mot halsbetennelse.

Det er lett å latterliggjøre denne type velmente råd fra Mumbais medisinske ekspertise, men kanskje er det en smule «overkill»?

Laveste desembertemperatur i downtown Mumbai i hele desember i fjor var 18.1 grader.

Hørte jeg: Eia var vi der?

Utendørsvielse

En helg nå i adventstiden var jeg i bryllup i Mumbai. Når indere inngår ekteskap slås det på storetromma. Det festes - ikke bare i tri - men fire heila dagar til ende.

Og Mona Shahs angivelige «frostskader» kan nok lettest behandles ved å drøye den daglige spaserturen en halvtimes tid. Selv nå ved vintersolverv er det 30 grader i Mumbai.

Et interessant poeng ved invitasjonen til seremonien på stranden var «antrekk». Å sitte timesvis utendørs i desember utløser visse reflekser hos en norsk nordmann fra Norge. Kanskje det medisinske råd om å «ta med en ekstra genser» kunne ha noe for seg.

Snarere tvert i mot, skulle det vise seg! Siden vielsen skulle skje utendørs, uten svalende air-condition, ble herrene gjort oppmerksomme på at det var best å ankomme stranden uten jakke. Desembervarmen tilsa lettelse i antrekket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bryllup i India

Bryllupet på stranden. Gjestene ble oppfordret til å legge igjen jakken hjemme.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Samtidig - et annet sted i India

Indias høyeste punkt er 8586 meter over havet. Hele nord-India er dominert av fjell og mange delstater ligger i Himalaya.

Indias omstridte grense mot Pakistan går gjennom ugjestmilde og uveisomme strøk. De indiske grensevaktene er postert i opptil 5000 meters høyde. I Kargil-krigen i 1999 ble det utkjempet militære kamper i den høyden.

Avisene bringer også kuldereportasjer fra denne delen av landet. Der er det i det minste snø, det er is på Dal-innsjøen i Srinagar og den laveste vitenskapelig målte temperatur i landet er som regel rundt 25 kuldegrader. Så dette er et land med reell kulde.

Frossent folk?

Indere er vant til et liv i ekstrem varme. De er ikke vant til å beskytte seg mot kjøligere vær. Mange er underernært, flere er feilernært. Motstandskraften er ikke all verden. De har ikke et skap fullt av klær. Og de har heller ikke råd til å investere i et varmt plagg som de har bruk for noen timer om dagen, noen få dager i året.

Opplevelsen av å fryse blir subjektiv.

Indiske hus er bygd for å holde varmen ute. Derfor oppleves de som kalde - særlig om vinteren. Et steingulv som skal virke kaldt om sommeren, blir direkte helsefarlig om vinteren. De færreste har oppvarming, så varmeovner er løsningen. Men mange bor i hus uten innlagt strøm og de som har opplever at strømmen ofte går.

Livet er ikke alltid enkelt i India, men det er ikke nødvendigvis de som har råd til Kashmir-sjal det er mest synd på - i kulda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt