NRK Meny
Normal

Trolig omvalg i Zimbabwe

I Zimbabwe skriver en statlige avis i dag at det trolig må holdes en ny runde i presidentvalget fordi ingen av kandidatene har fått mer enn 50 prosent av stemmene.

Kjemper om makten

Kjemper fortsatt om makten - Mugabe (til venstre) og Tsvangirai.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Arthur Mutambara

Kompliserer - Arthur Mutambara.

Foto: AP

Mønsteret i opptalte stemmer viser at ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, noe som tvinger fram en ny omgang, skriver The Herald.

Det er første gang at en statlig kilde innrømmer at president Robert Mugabe ikke har vunnet valget i første omgang.

Resultatene av opptellingen etter parlamentsvalget har seget langsomt inn siden lørdag, men ingen resultater av presidentvalget foreligger, og også de siste foreløpige resultatene viser et jevnt løp mellom president Mugabes parti ZANU-PF og opposisjonspartiet Bevegelsen for forandring (MDC).

MDC har sikret seg 96 av de 210 plassene i nasjonalforsamlingen, mens ZANU-PF har fått 92 av sine kandidater innvalgt.

Men bildet kompliseres noe ved at fem av opposisjonens nyvalgte representanter tilhører en fløy som ikke støtter partileder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai, men i stedet er lojale overfor den tidligere studentlederen Arthur Mutambara.

Det kan derfor gå mot nytt valg om nasjonalforsamlingen, og enda mer usikkert er det hvem som kommer til å bli president.

Presidentvalget

Den nasjonale valgkommisjonen har ennå ikke kunngjort noen resultater fra presidentvalget, der det ryktes at opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai skal ha fått flere stemmer enn 84 år gamle Mugabe, som har styrt landet med hard hånd de siste 28 årene.

Ubekreftede meldinger i går kveld gikk ut på at det pågikk samtaler mellom ZANU-PF og MDC for å sikre Mugabe en verdig avgang, men dette ble avkreftet både av Tsvangirai og fra regjeringshold.

– Det er ingen samtaler, dette er bare spekulasjoner, sa Tsvangirai, som la til at han ikke vil erklære seg som valgvinner uten et offisielt valgresultat i ryggen.

Tre muligheter

Eksperter spekulerte likevel på hva Mugabe kan komme til å gjøre dersom det stemmer at han har tapt første valgomgang.

Han kan reise i eksil, eller han kan sette inn landets sikkerhetsstyrker mot opposisjonen slik at de sørger for at han blir sittende.

Et tredje alternativ er forhandlinger med opposisjonen, som kan munne ut i et kompromiss der Mugabe får en symbolsk lederstilling som gjør at han ikke taper ansikt.

Mugabe selv har ikke vist seg offentlig siden han avga stemme i valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt