NRK Meny
Normal

– Ingenting tyder på at det var nordmenn om bord

Børge Brende går langt i å bekrefte at det ikke var nordmenn om bord på flyet som ble skutt ned over Ukraina. I dag sendte utenriksministeren kondolanse til sin nederlandske kollega, som har mistet 154 landsmenn i den tragiske ulykken.

Børge Brende i Dagsnytt-studio tirsdag 15.07.14

Utenriksminister Børge Brende sier det innebærer en svært alvorlig eskalering av konflikten i Ukraina om det viser seg at flyet er skutt ned av regimekritiske opprørere.

Foto: Svein Olsson / NRK

Mange av de omkomnes nasjonalitet er nå bekreftet.

– Jeg har vært i kontakt med UDs kriseteam, og de sier at ingenting tyder på at det var nordmenn om bord, men dette er ikke offisielt bekrefter, sier Børge Brende til NRK.

Alle de 298 passasjerene om bord på Malaysia Airlines MH17 fryktes omkommet etter flystyrten øst i Ukraina torsdag kveld.

Flere enn 100 aids-forskere, aktivister og helsearbeidere skal ha vært blant passasjerene.

154 av passasjerene var fra Nederland, 45 fra Malaysia, 27 fra Australia, 12 fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia, tre fra Filippinene og én fra Canada.

Se NRKs ekstrasending om flykatastrofen i Ukraina direkte klokken 9

Sendte SMS til nederlandsk kollega

I dag tidlig sendte utenriksministeren SMS til sin nederlandske kollega Frans Timmermans.

Der uttrykker han sin dypeste medfølelse til Nederlands utenriksminister – for de mange rammede familiene i Nederland.

– En ufattelig tragedie, uttrykte Brende overfor sin kollega.

Alle offentlige bygninger flagger på halv stang i Nederland i dag, skriver avisen De Telegraaf.

Les også: Her får hun bekreftet at datteren var om bord i flyet

Brende har uttrykt behov for en internasjonal gransking.

Laster Twitter-innhold

Svært alvorlig

– Prorussiske separatister og ukrainske myndigheter skylder på hverandre for nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet. Kan du se for deg et scenario hvor ukrainske myndigheter har skutt ned flyet?

– Disse påstandene er svært alvorlige. Jeg har vært i kontakt med ambassaden i Kiev, og de har ikke fått noen bekreftelse på hva som har skjedd.

– Det viktige nå er at vi får en full internasjonal gransking. Dette viser også viktigheten av snarest få på plass en våpenhvile øst i Ukraina. Det er i ferd med å utvikle seg til lovløse tilstander, uavhengig av en eventuell nedskyting, sier Brende.

– Hvordan vil Norge reagere hvis det skulle vise seg at Russland har gitt separatistene langtrekkende våpen som har blitt brukt til å skyte ned et passasjerfly?

– Nå er vi inne på spekulasjoner, men hvis separatister står bak, er det forferdelig alvorlig, svarer Brende.

Kan ha trodd flyet var ukrainsk

En ukrainsk separatistleder antyder at hans folk kan ha skutt flyet ned ved en feil, fordi de kan ha trodd det var et ukrainsk militært fly. Det rapporterer NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld. Hør rapporten hans her:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt