NRK Meny
Normal

Trolig familiebånd mellom alle de involverte i terrorangrepet

De tre terroristene som slo til mot det franske ukebladet Charlie Hebdo skal være i familie med hverandre, ifølge franske medier.

Cherif og Said Kouachi

Cherif (til venstre) og Said Kouachi mistenkes for å stå bak terrorangrepet i Paris. En 18 år gammel slektning har meldt seg for politiet.

Foto: FRENCH POLICE / Afp

Fra før er det kjent at de mest aktive under aksjonen er brødre. Cherif Kouachi (32) og hans to år eldre bror Said er de som mistenkes for å ha tatt seg inn i redaksjonslokalene og skutt og drept 12 mennesker.

18 år gamle Hamyd Mourad var trolig sjåføren av bilen terroristene forsvant i. Ifølge Le Monde bærer 18-åringen samme etternavn som kona til Cherif Kouachi, noe som kan tyde på at han har familiære bånd til brødrene.

– Skulle til Irak

Mens både Said Kouachi og Harryd Mourad så langt har vært relativt ubeskrevne blad, er Cherif Kouachi tidligere dømt for terrorrelaterte forbrytelser.

32-åringen ble i 2008 dømt til tre års fengsel for å ha vært medlem av et islamistnettverk som drev med rekruttering av folk som skulle sendes til Irak for å krige mot USA på Al Qaidas side. Rekrutteringen foregikk ved en moské øst i Paris i 2005.

Kouachi ble pågrepet like før han selv skulle reise til Irak via Syria, og dømt til fengsel i tre års fengsel. Han slapp ut etter 18 måneders soning.

New York Times skrev om den yngste Kouachi-broren så tidlig som i 2005. Da var han én av to franske statsborgere som ble pågrepet av franske myndigheter på vei til Irak. Tre andre fra samme miljø var alle pågrepet av amerikanske styrker i Irak, og var der som fremmedkrigere.

32-åringen var på den tiden en del av en mindre gruppe unge franske islamister som hadde sitt utspring i Addawa-moskeen i Paris, og var rekruttert av islamisten og jihadisten Farid Benyettou.

En politimann lå skadeskutt på fortauet i det terroristene løp bort til ham og skjøt ham i hodet.

VIDEO: Det brutale terrorangrepet kostet 12 mennesker livet.

– Hadde kontakt med fransk jihadist

I 2010 var han ifølge AFP også mistenkt for å ha hatt forbindelse med den franske jihadisten Djamel Benghal. Politiet mistenkte at de to deltok i et militant treningsprogram sammen med mål om å frigjøre terrordømte Smain Alit Ali Belkacem fra fengsel. Siktelsen mot Kouachi ble senere frafalt etter at han hadde sittet fem måneder i varetekt.

Ifølge kilder Le Parisien har snakket med blir Cherif Kouachi beskrevet som en skoletaper. Han skal ha jobbet en periode i fiskedisken på et supermarked, og fikk seg senere jobb som pizzabud for å finansiere hasjrøykingen sin.

Han blir beskrevet som en person som holdt seg mye for seg selv, men som over natten kom i kontakt med mennesker som fikk ham til å føle seg viktig.

Glemte legitimasjon

Hans to år eldre bror Said Kouachi kom også i politiets søkelys etter at hans navn dukket opp i etterforskningen av saken fra 2010.

Brødrenes foreldre, opprinnelig fra Algerie, gikk bort da de to fortsatt var unge, ifølge Liberation.fr. De to mennene ble født i Paris, vokste opp i Rennes vest i Frankrike, før de flyttet tilbake til hovedstaden.

Så langt er det kommet lite informasjon om hva annet storebroren har foretatt seg de siste årene, men ifølge franske medier skal han og lillebroren ha oppholdt seg en periode i Syria og returnerte til Frankrike i fjor sommer.

Han knyttes til åstedet fordi legitimasjonen hans ble funnet etterlatt i fluktbilen.

– Rolig og seriøs

Yngstemann Hamyd Mourad meldte seg for fransk politi sent onsdag kveld etter å ha sett navnet sitt omtalt på sosiale medier.

Franske medier har snakket med venner av ham som hevder han var på skolen da terrorangrepet pågikk.

– Han holder på med å ta generell studiekompetanse og han er en rolig, seriøs fyr som bor sammen med foreldrene sine, forteller vennene til The Guardian.

Andre medier, som hovedstadsavisen Metro News, skriver derimot at Mourad hadde sluttet på skolen i Charleville-Mezieres og at han nå er hjemløs. Dette avviser vennene.

– Vi forstår ikke hvordan mediene kan påstå at han er hjemløs og innblandet i terrorisme, sier de.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt