NRK Meny
Normal

Tretten døde i fengselsbrann i Tyrkia

13 fanger i Tyrkia døde natt til søndag i en brann i et fengsel i provinsen Sanliurfa.

13 fanger i Tyrkia døde natt til søndag i en brann i et fengsel i provinsen Sanliurfa.

SE VIDEO: Enkelte tyrkiske medier melder at brannstiftelsen var en protest mot forholdene i fengselet, som er bygget for å huse om lag 350 innsatte. Nå holdes det imidlertid 1.070 fanger i fengselet. Tyrkiske myndigheter har avvist at det var snakk om et fangeopprør.

Brannen brøt ut fordi fanger satte fyr på dyner og senger idet de kranglet inne på cellen, melder den tyrkiske avisen Zaman.

Guvernør i den sørøstlige provinsen Sanliurfa - Celalettin Guvenc - har opplyst at 13 fanger døde av røykforgiftning, mens fem personer pådro seg skader. To av dem skal være alvorlig skadet.

– Fangene har satt fyr på dyner og senger. Dessverre omkom personene av røykforgiftning før dørene ble åpnet. Stemningen er rolig inne på fengselet nå, sier guvernøren.

Brannen startet i en avdeling med 18 fanger, og ble slukket først etter halvannen time. Den ble slukket før den rakk å spre seg til andre avdelinger.

Statsadvokaten har igangsatt en etterforskning av hendelsen, og det er sendt sikkerhetsstyrker til fengselet.

TURKEY-PRISON-FIRE

Om lag 500 pårørende strømmet til fengselet for å få opplysninger om hendelsen. De prøvde å ta seg gjennom politiets sperringer. Politiet tok i bruk vannkanoner og tåregass for å stanse opprørerne.

Foto: Afp

– Fangene gjorde opprør

Flere tyrkiske medier skriver at brannen brøt ut fordi gjorde fangene gjorde opprør mot fengselsforholdene til den kurdiske parlamentarikeren Ibrahim Ayhan. Han er blant de 1070 fangene i fengselet og kom uskadd ut av hendelsen.

Han har blitt fengslet i forbindelse med KCK-prosessen (Koma Civaken Kurdistan), som sies å være PKKs såkalte byorganisasjon for administrering av det sivile samfunnet.

Kurdistans Arbeiderparti (PKK) er en militær organisasjon blant kurdere og har status som terrororganisasjon blant annet i Tyrkia, NATO og EU.

TURKEY-PRISON-FIRE

Noen av slektningene til fangene svarte med å kaste stein på politiet.

Foto: - / Afp

– Brannen brøt i en annen celle

Det er mange politiske fanger i fengselet, men brannen brøt ut i en avdeling for vanlige fanger, ifølge CNN Turk.

– Det var absolutt ingen konfrontasjon med vaktene eller soldater. Ibrahim Ayhan har ingenting å gjøre med brannen. Jeg har vært inne på fengselet og sett det med mine egne øyne. Brannen brøt ut i en helt annen celle, sier guvernøren.

Vaktholdet ble skjerpet etter at brannen ble slukket. Politiet skal ha brukt tåregass og vannkanoner mot slektninger av fangene som søndag strømmet til fengselet.

Enkelte svarte med å kaste stein på politiet, og flere hamret påfengselsportene for å komme inn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt