Trekkfuglene ender opp som tapas

Fuglevenner er i harnisk over at millioner av trekkfugler risikerer en smertefull død ved illegale jegeres hender.

Trost i bærtreet

Alle fugler små de er: Men ikke alle kommer tilbake.

Foto: Knut Dreiås

Du har kanskje allerede sett svermene med trost som i flokk og følge setter kursen mot et bedre tider på sørlige breddegrader for vinteren.

Men ikke alle vil nyte sydenlivet.

Ifølge organisasjonen SEO vil opptil fire millioner av trekkfuglene havne på en tapas-restaurant etter å ha endt sine liv i ulovlige og smertefulle feller i Spania, skriver the Guardian.

Ulovlig fangstmetode

Å fange småfugl er per se ikke ulovlig. Dette er en del av en matauk-kultur som har eksistert i Spania og andre land i Sør-Europa i flere hundre år.

Tidligere var trost en viktig ernæringskilde på landsbygda i Spania. I dag selges fuglene for det meste til barer og restauranter, bedre kjent på menyen som «pajaritos fritos», friterte småfugler.

Problemet er at mange av jegerne også benytter tradisjonelle feller bestående av lim og kvist, som fører til en langsom og smertefull død for trosten.

Risikerer bøter

– Fellene, som fører til at fuglenes vinger limes sammen før deres nakker brekker eller hoder knuses, bryter med europeiske lover, forteller Mario Giménez, som leder en lokal organisasjon for fugleinteresserte i Spania.

Han hevder at også andre fugler, som ikke skal spises, blir ofre for disse fellene.

Jegere som blir tatt på fersk gjerning med de ulovlige fellene, risikerer bøter, og et par av sakene har også endt opp i rettssalen.

Også i Norge står trost på menyen, selv om såkalt kramsfugl var vanligere i gamledager. Gråtrost og rødvingetrost er de mest vanligste matfuglene.

Trekkfugler

Noen av trekkfuglene reiser sørover allerede i juni/juli, men de fleste reiser på seinhøsten.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

SISTE NYTT

Siste nytt