NRK Meny
Normal

Briter og amerikanere trekkes ut fra Kabul etter hevnangrep

Både NATO og Storbritannia trekker ut personell fra Kabul, etter at to amerikanske rådgivere ble drept lørdag. Også dansker blir advart om at de kan være mål, men den norske ambassaden mener urolighetene ikke påvirker arbeidet.

Trekker seg ut av Kabul

NATO-personell på vei inn i det afghanske inneriksdepartementet. Til høyre demonstranter i Kabuls gater.

Foto: SCANPIX

– Av opplagte sikkerhetsgrunner har jeg tatt umiddelbare grep. Dette innebærer å tilbakekalle alt ISAF-personell som jobber i departementene i og rundt Kabul, sier general John Allen, leder for NATOs ISAF-styrke.

To amerikanske rådgivere ble lørdag drept inne i det tungt bevoktede kommando- og kontrollsenteret i hovedstaden Kabul.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepene, og talsmenn for terrororganisasjonen har sagt at det var en hevnaksjon etter at utgaver av koranen ble brent ved en amerikansk militærbase i Afghanistan.

– Jeg fordømmer dagens angrep, der to av våre koalisjonsoffiserer ble drept, og mine tanker og bønner går til familiene til disse enkeltpersonene som mistet livet i dag, sier Allen.

De to amerikanerne, som skal ha vært oberstløytnant og major i NATOs ISAF-styrke. Totalt har fire NATO-ansatte blitt drept i Afghanistan den siste uken.

Trekkes ut fra den britiske ambassaden

Også den britiske ambassaden i Kabul trekker midlertidig ut alle sine sivile rådgivere og mentorer fra afghanske regeringsinstitusjoner, melder AFP.

Også den danske ambassaden advarer sivile danske rådgivere mot at de kan bli ofre for uroen som oppsto etter brenningen.

– Erfaringsmessig er uniformert, internasjonalt personell særlig utsatt, men også sivile rådgivere kan være mål, heter det i advarselen.

Pressevakt i Utenriksdepartmentet, Svein Michelsen, sier til NRK at den anspente situasjonen i Kabul ikke har påvirket arbeidet ved den norske ambassaden i hovedstaden.

– Våre ambassader over hele verden vurderer sikkerheten fortløpende, men detaljer rundt dette kommenterer vi ikke. Vi følger situasjonen fra dag til dag, men dette er noe NATO bør svare for, sier Michelsen.

– Afghanistan bør gjøre mer

Afghanistans president Hamid Karzai har i en uttalelse bedt demonstranter og afghanske sikkerhetsstyrker om å roe aggresjonsnivået.

Samtidig sier Karzai i uttalelsen at man har lagt press på USA for å «bringe rettferdighet til de som står bak denne ugjerningen», og sikter til dem som står bak koranbrenningen.

En regjeringskilde sier til AFP at det var en afghansk politimann som drepte de to amerikanske rådgiverne.

Pentagon har i en uttalelse kalt drapene «uakseptable», og sier den afghanske regjeringen må gjøre mer for å beskytte utenlandske styrker i landet.

Femte dagen med demonstrasjoner

For femte dag på rad demonstrerte sinte afghanere mot USA etter brenningen, som også har ført til flere angrep mot den norskledede leiren i Maimana.

Minst tre personer mistet livet da afghanske sikkerhetsstyrker støtte sammen med flere tusen rasende demonstranter lørdag, ifølge tjenestemenn.

En person ble drept i sammenstøt i Logar-provinsen sør for Kabul, mens to personer ble såret. I den nordlige provinsen Kunduz ble to demonstranter skutt og drept av sikkerhetsstyrker da de satte fyr på butikker og bygninger, ifølge politiet. Også her ble flere såret.

følge politiet omringet også flere tusen demonstranter en FN-bygning Kunduz lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt