I forrige uke ble IRA enig med den uavhengige avvæpningskommisjonen om en plan for å gjøre våpnene ubrukelige.
Unionistene var ikke fornøyd og krevde at planen straks ble fulgt opp med konkret handling, men den ble likevel sett som et klart fremskritt.
Avvisningen fra protestantene skal være årsaken til at IRA trekker tilbudet.
Uenigheten om innlevering av IRAs våpen er en av hovedårsakene til krisen i den nordirske fredsprosessen.
Det går ikke fram av dagens kunngjøring om IRA vil fortsette samarbeidet med kommisjonen. Ifølge BBC News sier de bare at de vil overvåke utviklingen.
Viktig skritt
Avtalen med avvæpningskommisjonen som ledes av den canadiske generalen John de Chastelain, innebar at IRA for første gang presenterte en plan for å sette våpnene ut av spill, men det ble ikke sagt hvordan og når en slik avvæpning skulle skje. IRA har i flere år etterlevd en våpenhvile, men har ikke gitt fra seg
våpen.
Regjeringene i Storbritannia og Irland hyllet planen som et
viktig skritt i arbeidet for å styrke Langfredagsavtalen fra 1998. Men unionistene sa at de krever handling og ikke bareløfter fra IRA.
IRA sa at planen var blitt utarbeidet etter en vanskelig
prosess, og at den innebar problemer for organisasjonen.
Avvisningen av planen og den britiske suspensjonen av den
nordirske provinsregjeringen i forrige uke var derfor helt
uakseptabelt.
Ny frist
Betingelsene for å videreføre vårt forslag eksisterer ikke. Vi trekker derfor forslaget, heter det i IRAs kunngjøring, som er undertegnet av P. O'Neill, for de innvidde et signal om at dokumentet er ekte.
Storbritannia benyttet seg av et smutthull i avtalen for å kjøpe tid og redde fredsprosessen, da provinsregjeringen ble suspendert i 24 timer i forrige uke, og deretter gjeninnsatt.
Dermed fikk partene ytterligere seks uker til å finne en løsning på de vanskeligste problemene som hindrer prosessen: avvæpningen, endringer i politiet og en reduksjon av den britiske militære tilstedeværelsen.
Taktisk utspill
Protestantiske ledere i Nord-Irland sa at tilbaketrekningen viser at IRA aldri har hatt til hensikt å gi fra seg sine våpen, og at forslaget om avvæpning bare var et taktisk utspill.
De oppfordret britene til ikke å tilby IRA eller dens politiske gren Sinn Fein noen flere innrømmelser bare for å lokke dem tilbake til forhandlingsbordet.
Sett i sammenheng med arrestasjonen mandag av tre IRA-folk i Colombia, mener de at tilbaketrekningen av forslaget innvarsler en ny opptrapping av volden.
Ifølge colombianske militære hadde de tre som ble tatt i
Colombia, drevet med opplæring i bruk av eksplosiver og bomber for venstregeriljaen FARC.
Den siste krisen i fredsprosessen oppsto 1. juli da
førsteminister David Trimble gikk av i protest mot at IRA nektet å levere inn våpnene.
Provinsregjeringen ble opprettet etter den historiske
fredsavtalen i påsken 1998, som hadde som formål å få slutt på den langvarige konflikten mellom de katolske republikanerne og de pro-britiske protestantiske unionistene.