Trekker seg fra pavevalget etter anklager om «upassende oppførsel»

Kardinal Keith O'Brien, den høyest rangerte katolske lederen i Storbritannia, trekker seg fra stillingen som erkebiskop.

Kardinal Keith O Brien

Kardinal Keith O'Brien under messe 1. påskedag 2010.

Foto: David Moir / Reuters

Kardinalen trekker seg som erkebiskop av St Andrews og Edinburgh etter anklager om at han på 1980-tallet kom med det som kalles «upassende oppførsel» overfor andre prester.

Keith Patrick O Brien

Keith Patrick O'Brien overrasket mange i forrige uke da han tok til orde for at prester skulle få lov til å gifte seg.

Foto: Scott Campbell / Ap

Tre prester og en tidligere prest har klaget inn O'Brien overfor Vatikanet, avslørte den britiske avisen Observer søndag.

Klagerne kommer fra to bispedømmer i Skottland, der O'Brien har vært erkebiskop.

Han trekker seg bare noen få uker før hans 75-årsdag, da han uansett skulle gått av som erkebiskop.

Kåret til «Årets mest fordomsfulle»

O'Brien har vært kjent som en forsvarer av den katolske kirkens standpunkter når det gjelder homoseksualitet.

Nylig uttalte han at ekteskap mellom personer av samme kjønn vil være «skadelig for den fysiske, mentale og spirituelle helsen til de involverte».

Organisasjonen Stonewall, som kjemper for homoseksuelles rettigheter, kåret i fjor kardinal O'Brien til «Årets mest fordomsfulle».

– Den hellige far har nå bestemt at min avgang skal gjelde fra i dag, 25. februar 2013, sier Keith O'Brien i en uttalelse.

Deltar ikke i pavevalget

Som en av de 117 kardinalene som er under 80 år skulle Keith O'Brien deltatt i konklavet som møtes i mars for å velge ny pave etter Benedikt XVI.

Nå gir han beskjed om at han ikke kommer til å delta i forsamlingen som skal samles i Det sixtinske kapell i neste måned.

– Jeg kommer ikke til å slutte meg til dem (de andre kardinalene red.anm.) under dette konklavet. Jeg ønsker ikke at medieoppmerksomheten i Roma skal være på meg, men heller på pave Benedikt XVI og hans etterfølger, sier O'Brien i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pavens siste velsignelse

Pave Benedikt XVI velsignet søndag 24. februar for siste gang de troende fra sitt vindu på Petersplassen.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Flere kardinaler bedt om å trekke seg

Roger Mahony

Kardinal Roger Mahony har sagt at han vil delta i pavevalget til tross for oppfordringer om å holde seg borte.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Kardinal O'Brien er den første av de 117 kardinalene som har rett til å delta i pavevalget som gir beskjed om han holder seg hjemme.

Flere av kardinalene blir imidlertid oppfordret til å trekke seg etter anklager om at de har beskyttet prester som har begått seksuelle overgrep fra rettsforfølgelse.

Kritikken er spesielt sterk mot kardinal Roger Mahony fra Los Angeles som skal ha hjulpet til å skjule over 100 overgripere.

Også en irsk, en belgisk og en annen amerikansk kardinal har blitt oppfordret til å holde seg unna pavevalget på grunn av deres roller i overgrepssakene som har rystet den katolske kirken de siste årene.

– Har rett til å delta i pavevalget

Vatikanets tidligere aktor i overgrepssaker, Monsignor Charles Scicluna, mener at kardinalene har rett til å delta i pavevalget

– Visdom er ikke bare gitt til helgener, men også til syndere. La den som er uten synd kaste den første sten, sa Monsignor Charles Scicluna til den italienske avisen La Stampa mandag.

Han la til at ifølge kanonisk lov har kardinalene både «rett og plikt til å delta» i pavevalget.

SISTE NYTT

Siste nytt