NRK Meny
Normal

Trekker overskuddet ut av Hellas

Melkeproduktprodusenten Arla Foods trekker ut inntektene sine fra Hellas og kutter i aksjene i landet. Forlater Hellas eurosonen risikerer selskapet å tape nærmere 20 millioner euro i årlig inntekt.

Arla Foods

BEKYMRET: Det skandinaviske selskapet Arla Foods leverer ost og smør til Hellas for nærmere 40 millioner euro i året. Bytter Hellas valuta risikerer selskapet at inntektene deles i to.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Theis Brøgger

Pressesjef i Arla Foods, Theis Brøgger.

Foto: Arla Foods

Det svensk-danske samvirkeselskapet er en av de største i Europa i sitt slag, og selger melkeprodukter som fetaost, smør og melk til Europa, Afrika og Amerika.

Selskapet eksporterer også ost og smør til Hellas. Etter sammenbruddet i forhandlingene mellom den greske regjeringen og kreditorene har faren økt for at Hellas forlater eurosonen. Dette har gjort melkeprodusenten bekymret.

– Jeg kan bekrefte at Arla i forrige uke trakk ut all kapitalen sin fra Hellas på grunn av risikoen rundt den økonomiske krisen. Det gjorde vi lurt i nå som alle bankene er stengt, sier pressesjef i Arla Foods, Theis Brøgger, til NRK.

– Prisene vil dobles

At produsenten trekker ut inntektene sine fra landet betyr at de sender overskuddet fra salgene tilbake til hovedkontoret i Danmark. Dette gjør de vanligvis en gang i måneden, men på grunn av økonomikrisen besluttet selskapet å trekke ut alt overskudd forrige uke.

Foreløpig har dette ingen konsekvenser for forbrukerne i Hellas og salget av produktene fortsetter som normalt. Trekker Hellas seg derimot ut av eurosonen forventer produsenten at produktene deres vil bli altfor dyre for greske forbrukere.

– Bestemmer Hellas seg for å forlate euroen er det forventet at den nye valutaen vil miste verdi. Da vil eksempelvis en pakke smør koste 50 danske kroner, som for grekerne vil bety det dobbelte, sier Brøgger.

Med årlige inntekter på mellom 30 og 40 millioner euro i Hellas vil dette bety at inntektene halveres, og at Arla vil tape opp mot 20 millioner euro i årlig inntekt.

Trekker seg ikke ut av landet

Til tross for mulig milliontap, akter ikke Arla å trekke seg helt ut av landet.

– Uansett hva som skjer vil Arla bli i Hellas. Spørsmålet er bare om det blir under normale omstendigheter eller redusert, sier Brøgger til NRK.

I 2014 hadde Arla en årlig omsetning på 10,6 milliarder euro, og en omsetningsvekst på 7,5 prosent.

  • Her er lesernes egne bilder fra Hellas!
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt